Política 02/12/2016

El PSOE no vetarà el PSC al congrés federal si deixa de defensar que Catalunya és una nació

Els socialistes catalans confien poder votar el pròxim secretari general del PSOE, però la gestora evita mullar-se en la primera reunió per revisar les relacions entre els dos partits

Mariona Ferrer I Fornells
4 min
Els dos grups de negociació aquest divendres a Ferraz. Per part del PSOE: Elena Valenciano, Mario Jiménez i Francisco Flores. Del PSC: Meritxell Batet, Antonio Balmón i Salvador Illa. ROGER PI DE CABANYES / ACN

MadridClima cordial i franc entre el PSOE i el PSC en la primera reunió a Ferraz per abordar la revisió de les seves relacions i cosir ferides. Però les discrepàncies tant polítiques com orgàniques continuen a flor de pell. Els socialistes catalans han accedit a revisar el protocol d'unitat que regeix la coordinació entre les dues forces, però confien continuar dins de tots els òrgans de direcció de Ferraz i al Congrés, a més de poder votar el pròxim secretari general del PSOE. Veuen, ara per ara, "aparcada" aquesta "amenaça". La gestora, en canvi, no es mulla, i adverteix que si no hi ha "clarificacions" en les discrepàncies polítiques s'haurà de buscar una relació molt més "simètrica" perquè s'ha constatat que l'actual és "asimètrica". El seu portaveu, l'andalús Mario Jiménez, ha assegurat que el punt més important a avaluar són les discrepàncies en el model territorial, i que en funció d'això s'haurà d'avaluar la relació orgànica.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i no voler concretar en roda de premsa quines són aquestes discrepàncies polítiques, fonts de la gestora admeten que el gran problema és la defensa, per part del primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que Catalunya és una nació. En sortir de la reunió, que ha durat aproximadament una hora i mitja i ha servit com una primera presa de contacte dins de la "comissió de diàleg", el secretari d'organització dels socialistes catalans, Salvador Illa, ha tornat a defensar que no veuen cap incompatibilitat en la Declaració de Granada del 2013 per defensar que Catalunya és una nació.

Justament aquest text, la Declaració de Granada -Jiménez s'ha equivocat i ha dit que era de Canàries- és per al PSOE el punt d'arribada dins del partit i no permetrà que s'actualitzi. Illa ha dit que, durant la reunió, han "constatat la vigència dels acords de Granada, perquè entenen que ofereixen un marc molt vigent per a la solució de la configuració territorial d'Espanya i l'encaix de Catalunya". Per a Jiménez, Granada -que defensa un estat federal però sense massa concrecions- ha de ser el punt de partida per negociar amb la resta de partits una reforma de la Constitució i del model territorial.

Votació del pròxim secretari general

PSC i PSOE segueixen donant-se 2 mesos per revisar la seva relació. Un cop arribin a una conclusió, Illa reitera que el nou protocol s'haurà d'aprovar en un futur congrés del PSC. La gestora, en canvi, tampoc es mulla en aquest tema. Quin és el problema? La 'baronessa' andalusa, Susana Díaz, sap que molt difícilment serà la pròxima secretària general del PSOE sense els vots del PSC. Per això ha trobat en la revisió del protocol de relacions un filó per aconseguir que els socialistes catalans no votin en la seva elecció. Ara bé, perquè això fos possible, caldria que el PSOE aprovés el nou protocol en un comitè federal en lloc del pròxim congrés, ja que, si no, no arribarien a temps per al veto del PSC. Fonts 'susanistes' veuen un greuge comparatiu que el PSC pugui votar el secretari general del PSOE i, en canvi, ells no tinguin veu ni vot a Catalunya.

Clima de tranquil·litat

Fonts del PSC han assegurat aquest divendres que la reunió ha sigut, de lluny, la més tranquil·la de les últimes setmanes, i donen per fet que la relació canviarà molt poc. El suflé entre el PSOE i el PSC ha baixat d'ençà que el president de la gestora, l'asturià Javier Fernández, i Miquel Iceta es van reunir a Ferraz per intentar trobar una sortida a les seves discrepàncies sobre el model territorial i la crisi orgànica oberta per la decisió del PSC de desobeir la resolució del comitè federal i votar 'no' a Mariano Rajoy.

El gest d'Iceta de reunir-se amb la 'baronessa' andalusa, Susana Díaz, la setmana passada a Madrid i assegurar que seria "neutral" en les primàries del PSOE ha acabat de tranquil·litzar la gestora, que de moment ha deixat el PSC durant 2 mesos sense veu a la capital espanyola. No té representació ni a la gestora ni a la direcció de grup al Congrés, després que Ferraz decidís apartar-ne la cap de llista del PSC el 26-J, Meritxell Batet.

Batet encapçala justament la delegació del PSC en l'anomenada "comissió de diàleg", en paraules de Fernández. L'acompanyen l'alcalde de Cornellà del Llobregat, Antonio Balmón, i el secretari d'organització, Salvador Illa. Per part del PSOE hi ha el portaveu de la gestora, l'andalús Mario Jiménez, l'eurodiputada Elena Valenciano i el veterà polític extremeny Francisco Fuentes.

Iceta: "Millorarem la relació, no la farem més llunyana"

Durant una concentració socialista davant de la delegació del govern espanyol a Catalunya, Iceta ha assegurat: "Millorarem la relació, no la farem més llunyana, sinó de més proximitat". "La nostra determinació és mantenir, millorar i aprofundir la relació", ha afegit. El primer secretari del PSC espera que "molt ràpidament" puguin donar per solucionat aquest problema i surtin unes relacions "més enfortides, més sòlides i més profitoses" al servei dels ciutadans.

stats