Política 05/05/2014

El Procés Constituent ja treballa amb ICV-EUiA i CUP una candidatura unitària per anar al Parlament

El moviment d'Arcadi Oliveres i Teresa Forcades assegura que les forces parlamentàries han mostrat la seva "disponibilitat a parlar" i que, de moment, "no hi ha hagut cap no"

Marc Toro
2 min
Arcadi Oliveres i Teresa Forcades en la roda de premsa / ARA

BarcelonaProcés Constituent (PC), moviment de l'economista Arcadi Oliveres i la monja Teresa Forcades, ja ha iniciat els contactes amb ICV, EUiA i la CUP per a la formació d'una "candidatura unitària àmplia de ruptura" de cara a les properes eleccions al Parlament. Ho han confirmat Oliveres i Forcades aquest dilluns en la presentació, a l'Ateneu Rebel del Poble Sec, del document aprovat pel Grup Promotor del PC on es detallen les bases per a la formació de la llista electoral, el contingut del qual ja va avançar l'ARA. Forcades ha assegurat que les formacions parlamentàries a qui es dirigeixen han mostrat la seva "disponibilitat a parlar" i que, de moment, "no hi ha hagut cap no".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

No obstant això, la proposta del PC també pretén sumar altres candidatures unitàries que ja existeixen com a força política, com les Candidatures Unitàries del Vallès, així com moviments socials o persones individuals partidàries d'un canvi de model institucional al país. "El que volem fer no és un joc de sigles, una reunió des de dalt", ha explicat Forcades, i ha afegit: "La proposta no aconseguirà el seu objectiu si no té una base social molt més àmplia de la que tenim". De fet, la proposta de Procés Constituent també s'adreça a l'entorn social "desencisat" amb el PSC i els "sectors descontents" de l'òrbita d'ERC.

El document presentat detalla com ha de ser, al parer del PC, la futura candidatura. Entre altres qüestions, es considera que aquesta no hauria d'estar formada per "persones que hagin tingut rodatge en política". "Si pot ser, que no siguin polítics professionals, essent l'ideal persones que no hagin estat mai al Parlament", ha apuntat la monja, que ha matisat, però, que no es tracta d'una condició obligatòria. També s'inclouen en la proposta la no-renovació de càrrecs, la baixada i transparència dels sous dels futurs diputats i el finançament al marge dels "bancs i poders financers". Oliveres ha assegurat que ni ell ni Forcades formaran part de la llista.

Conscients de les diferències programàtiques existents entre ICV-EUiA i la CUP, Oliveres i Forcades han deixat clar que la seva proposta no pretén la "uniformització", sinó la "unitat en la diversitat". De fet, el document presentat preveu un "programa rupturista de mínims" compatible amb "la pròpia identitat i projecte" de cada formació.

La consulta, "tant sí com no"

Aquest punt es fa especialment important en la posició al voltant de la consulta del 9-N, que el PC considera que s'ha de fer "tant sí com no". Tot i que el moviment s'ha manifestat públicament a favor del 'sí-sí', Forcades defensa que "això no vol dir que tothom sigui independentista". Segons ella, "l'autèntic federalista" és partidari de la "sobirania plena" per després decidir "amb qui ens associem, com i amb quines condicions".

Sigui com sigui, Forcades ha rebutjat rotundament la possibilitat d'unes eleccions plebiscitàries a les quals s'ha referit com un "xantatge de la democràcia real". "Si la voluntat política és clara, que es demostri amb la convocatòria d'una consulta", ha reclamat al Govern.

El proper 17 de maig, el moviment presentarà a Tarragona un "marc ampli de desenvolupament" de la proposta de candidatura i els seus "objectius i finalitats", basats en els 10 punts del manifest fundacional del PC.

stats