Procés
Política Procés 10/03/2023

La Guàrdia Civil aixeca el veto al treballador de l'aeroport del Prat acomiadat pel tall del Pertús

El cos armat retira els antecedents policials a Òscar Valdés, que li impedien desplaçar-se per les zones restringides

2 min
Òscar Valdés, l’extreballador del Prat que ha perdut la feina perquè  la Guàrdia Civil li ha denegat el permís per treballar en certes zones de l’aeroport.

BarcelonaÒscar Valdés, que va ser acomiadat de l'aeroport del Prat per haver participat en el tall de Tsunami Democràtic al Pertús del 2019, podrà tornar a treballar a l'aeroport si és readmès. La pressió de les forces independentistes al Congrés al ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska ha tingut efecte. Segons ha pogut saber l'ARA, la Guàrdia Civil li ha comunicat que ja no consta que tingui antecedents a la seva base de dades, cosa que impedia que pogués desplaçar-se per les zones restringides de l’aeroport i que, per tant, feia inviable que hi pogués continuar treballant com a auxiliar administratiu de Ryanair. A l'espera de rebre la resolució per escrit, Valdés, el primer represaliat laboral del Procés, no amaga la seva alegria, però denuncia que la Guàrdia Civil ha actuat de "manera injusta, repressiva i venjativa". "De moment jo he perdut la feina, i el calvari que he patit durant aquests últims quatre mesos ja no me'l treu ningú. Ara estic amb l'interrogant i la intranquil·litat que no sé si recuperaré la feina que tenia, que és el que voldria recuperar", afegeix aquest veí de 53 anys de Sant Boi de Llobregat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fonts d'Alerta Solidària, que porten el seu cas, han confirmat a l'ARA que la Guàrdia Civil ha cancel·lat els antecedents de Valdés i que ara Aena li hauria de concedir l'autorització per accedir a les àrees internes de l'aeroport. "També depèn dels antecedents judicials, però no hi havia cap sentència ferma contra ell i el veto només venia motivat pels antecedents policials", ressalten. L'organització antirepressiva reclama a Ryanair que "compleixi el que va prometre i li torni la feina". I és que la companyia irlandesa li va donar unes setmanes perquè resolgués els seus problemes amb la justícia perquè estaven satisfets amb ell, però un mes després l'informaven que la seva plaça havia estat coberta i que si sortia alguna altra vacant hauria de tornar a passar pel procés de selecció.

Els fets es remunten a finals de l'any passat. El 9 de novembre, només cinc dies després de ser contractat, Ryanair el feia fora perquè Aena li havia denegat l'acreditació necessària per tenir accés a les zones restringides de l'aeroport per prendre part en el tall de la frontera contra la sentència als presos polítics. Aena va confirmar que el veto venia de la Guàrdia Civil perquè la Policia Nacional i els Mossos d'Esquadra, els altres dos cossos policials que tenen competències per atorgar o denegar aquest permís, sí que el van subscriure. De fet, van ser agents d'aquest cos els que el van identificar quan es va tallar la circulació de l'AP-7 entre la Jonquera i el Pertús l'11 i el 12 de novembre. "Només vaig sortir del cotxe, que el tenia al carril de la dreta, per anar a esmorzar, perquè feia molt fred i de cop i volta em van envoltar diferents agents d'aquest cos per identificar-me i fer fotos al vehicle", explica Valdés, que deixa clar que no va participar en cap aldarull. Quan es va fer públic el seu cas, fonts de la Guàrdia Civil es van limitar a respondre que qui atorga les autoritzacions és l'Agència Estatal de Seguretat Aèria (Aesa), però sense concretar si van emetre un dictamen desfavorable.

stats