Judicialització

El jutge absol el jove acusat pels mateixos delictes que Vivet a qui demanaven 8 anys de presó

El tribunal recrimina als Mossos i a la Fiscalia que sostinguessin l'acusació tot i els pocs indicis que hi havia

3 min
Vivet, saludant Catasús a les portes del TSJC

Ni Marcel Vivet ni Adrià Catasús entraran a la presó. L'Audiència de Barcelona ha absolt avui el segon activista, acusat exactament pels mateixos fets que el primer: colpejar amb un pal de bandera l'espatlla d'un mosso d'esquadra en la manifestació contra el sindicat policial Jusapol el setembre del 2018 a la capital catalana. La Fiscalia li demanava vuit anys de presó per desordres públics i atemptat contra l'autoritat amb l'agreujant d'instrument perillós. El tribunal considera que no hi ha cap prova que acrediti el cop amb el pal a l'agent antiavalots i, de fet, critica que tota l'acusació s'hagi basat en una única fotografia molt poc concloent. La defensa al·legava que la mateixa agressió al mosso durant la manifestació del holi festival ja havia estat jutjada en el cas de Marcel Vivet, una duplicitat d’acusacions que Alerta Solidària va criticar públicament fa un any.

Després que cap dels agents presents a la manifestació pogués situar ni recordar el cop pel qual s’acusava Adrià Catasús, el tribunal es mostra molt crític amb l'acusació: “Per què l’Adrià porta tres anys i mig suportant la condició d’imputat, com espasa de Dàmocles?” "Així va restar establerta l’existència d’un cop del qual abans no s'havia fet esment, perquè fins llavors el que havia manifestat el segon agent als seus companys era que havia estat colpejat al canell dret i al casc". Un cop, per cert, pel qual ja va ser condemnat Marcel Vivet. En aquesta causa, la Fiscalia es referia inicialment a un cop al canell, però va canviar la zona afectada de l'agent uns dies abans del judici. El mosso que va resultar ferit va recordar durant el judici que va rebre un impacte al canell i altres a la resta del cos quan els manifestants contraris a Jusapol van intentar trencar la línia policial, però va dir que no podia reconèixer qui li va propiciar el cop a l'espatlla ni amb quin objecte.

La sentència conclou que de la fotografia no se’n pot extreure la conclusió que hi hagués cap cop, ja que ni es veu que la persona que hi apareix subjecti cap pal ni que l’agent rebi cap impacte. A més a més, destaca que per la posició que s’hi aprecia seria del tot impossible atribuir-lo a l’acusat. També retreu que els Mossos d’Esquadra no aportessin totes les fotografies de què disposaven i en particular la que va aportar la defensa com a prova documental a l’inici del judici i que, de fet, formava part de la causa contra Marcel Vivet. Finalment, el tribunal també conclou que la comparativa fotogràfica aportada pels Mossos d’Esquadra no és vàlida i que no es pot concloure que la persona que apareix a les fotografies sigui ell.

Accions legals d'Alerta Solidària i el grup de suport

Des d’Alerta Solidària i el grup de suport a Adrià Catasús han anunciat que emprendran totes les accions polítiques i jurídiques necessàries per denunciar aquest "muntatge policial", per exigir responsabilitats i per seguir defensant el dret de manifestació i reunió "lliure de tota amenaça de repressió exercida pels Mossos d'Esquadra per defensar l’extrema dreta".

Catasús, en declaracions a l'ARA, ha mostrat la seva alegria per l'absolució, però sense estalviar retrets. "Estic molt content que per fi s’hagi acabat aquest mal tràngol que ha durat més de tres anys i mig, però també sento ràbia que Interior i els Mossos facin muntatges com el meu per perseguir militants independentistes i socials de forma sistemàtica amb responsables polítics que ho encobreixen i condemnes més que injustes com la del Marcel o la del William", ha manifestat en referència també al jove escocès que ha estat condemnat a 8 anys per participar en els aldarulls per l'empresonament de Pablo Hasél.

stats