Adrià Catasús: "La Generalitat posa una catifa vermella perquè la Fiscalia demani el que li doni la gana"

Activista

3 min
Adrià Catasús, activista

BarcelonaEl TSJC acordava el 5 de maig rebaixar la condemna i evitar l'ingrés a la presó de Marcel Vivet, condemnat inicialment a cinc anys. Pels mateixos fets serà jutjat el 31 de maig Adrià Catasús, a qui la Fiscalia demana vuit anys. La defensa del jove militant de la CUP del barri del Clot de Barcelona al·legarà aquesta duplicitat en l'acusació per reclamar la seva absolució.

El seu cas va lligat al de Marcel Vivet, però ha anat molt més lent.

— Es van obrir dos procediments judicials diferents, el procés es va anar allargant i ja portem més de tres anys.

A diferència del cas de Vivet, la Generalitat no es presenta com a acusació particular.

— No. Se'n despenja perquè suposem que s'adona de la duplicitat de les acusacions.

El tema de la duplicitat es fa públic després de la sentència contra Vivet.

— Ens n'adonem quan s'acaba el judici del Marcel i arriba la sentència. No volíem que la seva sentència fos modificada i ho vam voler utilitzar com a via de recurs del Marcel i per la meva defensa.

Curiosament, aquesta duplicitat no ha estat tinguda en compte pel TSJC a l'hora de rebaixar la condemna a Vivet.

— El jutge que va condemnar primer el Marcel, que segueix la línia de la Fiscalia, va considerar que el pal d'una bandera d'un centímetre és un objecte perillós com si fos una arma de destrucció massiva i va dictaminar el màxim grau d'agreujant, però en la revisió de la sentència s'ha anul·lat. Sí que va desestimar que hi hagi una duplicitat quan així queda reflectit en la minuta i la declaració de l'agent. Redueix la condemna, però avala la versió de l'agent.

Tant els Mossos com el tribunal parlen de dos cops: un al canell, que és el que hauria donat Vivet, i un altre al casc, que podria ser el seu.

— Ni ho sabem. Als dos atestats hi ha una sola minuta policial que parla d'un cop únicament. Una minuta que es va fer, per cert, deu dies després de la suposada agressió, quan els mossos ho han de notificar el mateix dia. Al cap d'un temps, l'agent va declarar durant la fase d'instrucció de la meva causa que recordava una sola agressió, però que havia rebut altres cops. Uns cops que no va citar en el seu dia i que no es detallen ni en la minuta ni en el comunicat mèdic. Després van sortir el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, i el secretari general d'Interior, Oriol Amorós, i van parlar de cops en plural.

Al judici de Vivet, però, l'agent que els ha imputat va dir que va rebre un cop.

— Sí. Si va declarar al judici que va rebre un cop, ¿com pot ser que se m'estigui perseguint a mi? ¿Ara l'agent dirà que va mentir en l'altre judici i que va rebre més cops? Aquest és el dubte que tenim. Aquest mosso mentirà ara o haurà mentit en el judici del Marcel o potser mentirà en tots dos inventant-se una agressió.

L'agent que us inculpa es va agafar la baixa?

— No. La Fiscalia em demana 8 anys de presó, després que la Generalitat es retirés, quan no hi ha cap comunicat mèdic que acrediti l'agressió. Amb el Marcel, a qui li demanaven 6 anys, sí que n'hi havia. La Fiscalia tira els daus sense mirar la documentació. No s'entén que em demanin més anys a mi. La Generalitat posa una catifa vermella perquè la Fiscalia demani el que li doni la gana.

Han denunciat la presència de grupuscles espanyolistes al cos dels Mossos.

— Hi ha uns sindicats que tenen una línia autoritària contra els moviments populars. A tall d'exemple, cap mosso s'ha negat a intervenir en desnonaments tot i que tenen l'opció de fer-ho. És prou simptomàtic.

La rebaixa de la condemna a Vivet li dona esperances?

— És bo, però és greu que haguem de celebrar que el condemnen a un any i mig i que la versió de l'agent prevalgui.

Quina serà la seva estratègia de defensa?

— Que no hi ha proves fefaents, ni imatges ni vídeos, que m'incriminin. També la duplicitat de les acusacions perquè se'm persegueix pel mateix. Aporten unes imatges que només proven que jo m'estava manifestant.

Com afronta la possibilitat d'entrar a la presó?

— Miro de fer la meva vida, tenint present que hi ha una data assenyalada que em pot canviar la vida. He acabat assumint que és possible, però no crec que pugui passar perquè l'acusació és feble. Soc optimista.

Què es busca amb les causes obertes contra milers d'activistes?

— La justícia va aconseguir tancar els dirigents independentistes a la presó perquè l'activitat institucional no tirés endavant, però el carrer continuava mobilitzat i van apostar per perseguir milers de persones amb processos judicials per apaivagar les mobilitzacions i mantenir el règim del 78.

stats