Protagonista col·lateral
Política Procés 28/10/2023

L'artífex de la reconciliació d'Irlanda a qui Thatcher va prohibir la veu

L'exlíder del Sinn Féin sempre ha negat haver format part de l'IRA, tot i les acusacions

2 min
El president del Sinn Féin, Gerry Adams, ahir.

BarcelonaOriol Junqueras i Gerry Adams es reunien dimecres per parlar de l'autodeterminació d'Irlanda i de Catalunya. El primer, que presideix ERC des del 2011, és el líder més longeu de la política catalana, però difícilment arribarà a les tres dècades que el nord-irlandès (1948) va pilotar el Sinn Féin. El seu pare va ser un membre actiu de l'IRA, però Adams, el més gran de 10 germans, sempre ha negat haver-ne format part malgrat repetides acusacions que el van portar diverses vegades a la presó als anys 70. I a ser detingut no fa massa anys.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El seu biògraf, el periodista Malachi O'Doherty, creu que Adams va ser un membre important de l'IRA, però que “tenia una sensibilitat més política que militar”. De fet, Adams formava part del sector del Sinn Féin que defensava concórrer a les eleccions britàniques davant dels qui, com el seu president, ho veien com una traïció i apostaven per l'abstenció. Els partidaris del lema "Armes i urnes" s'acabarien imposant i Adams, en una carrera meteòrica, es convertiria en el màxim dirigent el 1983.

Aquell mateix any va ser elegit diputat per Belfast, però seguint la posició del partit, no va anar al Parlament de Londres per no haver de prestar fidelitat a la reina d'Anglaterra. Durant l'era de la primera ministra Margaret Thatcher, les ràdios i televisions fins i tot tenien prohibit difondre la veu d'Adams, les intervencions del qual eren doblades, cosa que es va allargar del 1988 al 1994. Adams va sobreviure a dos intents d'assassinat dels unionistes als anys 80, cosa que el va obligar a canviar diverses vegades de casa, alhora que intentava promoure la via política per a la qüestió irlandesa.

A mesura que el Sinn Féin es consolidava políticament, Adams va ser un dels artífexs de la reconciliació que desembocaria en una treva el 1994 i en els acords de pau de Divendres Sant del 1998. "A principis dels anys noranta va entendre que les accions armades de l'IRA feien perdre vots al Sinn Féin i que era incompatible", explica el seu biògraf.

La mala reputació, però, no l'abandona. El 2008 un excombatent de l'IRA el va acusar d'ordenar el 1972 el segrest i l'assassinat d'una sospitosa d'haver passat informació a l'exèrcit sobre el grup. Adams va ser detingut el 2014, però va sortir en llibertat sense càrrecs. Un any després, fins i tot va estrènyer la mà al príncep Carles, de visita a Irlanda, en un gest de reconciliació simbòlica que culminava el procés de pau que va liderar.

stats