Eleccions al Parlament

La llista cívica de l'ANC planteja que els Mossos controlin el territori per fer efectiva la DUI

La candidatura també aposta per ordenar la retirada de tota la simbologia espanyola del país

3 min
Dolors Feliu i Uriel Bertran, durant la presentació de la pàgina web de la llista cívica

Barcelona"Garantir que la cadena de comandament del cos dels Mossos d'Esquadra sigui lleial al govern, conscient i disposada a aplicar el que se li ordeni des del govern català". D'aquesta manera l'ANC vol fer efectiva la DUI si els socis avalen en la consulta que es farà al març presentar batalla a les pròximes eleccions al Parlament. L'aixecament de la declaració d'independència del 27 d'octubre del 2017 ha d'anar acompanyada, segons els impulsors de la llista cívica, amb una "mobilització sostinguda per fer evident davant el món la pèrdua del control del territori per part de l'estat espanyol".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, com ja va avançar l'ARA, aquesta possible candidatura, que serà una agrupació d'electors, no investirà cap president que no es comprometi a activar la DUI, cosa que bloquejaria la legislatura i forçaria la repetició de les eleccions. Així, el secretariat de l'entitat vol convertir les pròximes eleccions en plebiscitàries per mobilitzar l'independentisme i denunciar "l'autonomisme" de les actuals forces independentistes. "A la llista cívica se la vota per fer efectiva la independència", ha dit el secretari Uriel Bertran durant la presentació de la pàgina web de la llista cívica aquest dijous. Si les forces independentistes pactessin amb el PSC, els diputats de la llista cívica no abandonarien el Parlament, tot i participar-hi "de manera intermitent", per denunciar aquesta aliança.

Sobre una possible divisió del vot independentista, la presidenta Dolors Feliu ha defensat que cal que hi hagi "una força amb un projecte clar per la independència perquè cap dels altres el tenen". “La fragmentació més perillosa és la que provoca que part de l’independentisme es quedi a casa", ha afegit Bertran. Per acabar amb el desànim de les bases sobiranistes per la manca d'un full de ruta, la llista cívica promouria un acord polític amb altres formacions independentistes per ratificar la DUI assumint totes les responsabilitats a l'hora de publicar la declaració d'independència així com tots els decrets i lleis que l'acompanyin, per part dels diputats i els membres del Govern, per evitar posar en un compromís els funcionaris.

La retirada de tota la simbologia espanyola en territori català, que l'Agència Tributària de Catalunya (ATC) operi com a finestra única per a la tramitació i pagament d'impostos i negociar l'accés als mercats internacionals de finançament en l'etapa de transició són les altres potes per garantir la plena autonomia de Catalunya.

Els candidats, proposats per la ciutadania

Si els socis validessin la llista, tota la ciutadania podrà proposar fins a cinc noms com a candidats. Els candidats, que hauran de signar un compromís inequívoc amb la DUI, no podran ser càrrecs orgànics de partits ni càrrecs de confiança al sector públic, des de cinc mesos abans de la data de les eleccions. Tampoc podran ser a la candidatura membres del secretariat de l'Assemblea que n'hagin format part des del juny del 2022.

Al tractar-se d'una agrupació d’electors, Feliu ha recordat que la candidatura no pot fer coalicions amb altres formacions, però s'ha mostrat oberta a arribar a acords amb altres partits sempre que advoquin per la DUI. En un escenari en què la xenòfoba Aliança Catalana medita presentar-se als comicis erigint-se en el quart espai independentista, la llista cívica marca distàncies al defensar "la igualtat per a totes les persones sense distincions d’origen, gènere, orientació i identitat sexual, llengua, religió, opinió política o de qualsevol altra mena, origen nacional o social, capacitat econòmica, naixement o altra condició". Si els socis tomben la proposta del secretariat, Feliu ha explicat que aprofitant l'assemblea general ordinària del 16 de març, on s'anunciaran els resultats, els membres de la direcció valoraran si es troben "còmodes amb el posicionament dels socis" per decidir si tornen a presentar-se per ser al capdavant de l'entitat.

stats