Procés sobiranista

Torra, sobre el retorn de Puigdemont: "¿Servirà per avançar cap a la independència o per fer unes eleccions autonòmiques?"

L'expresident avisa que la independència "no és cosa d’un sol home" i demana mobilització i un programa concret

2 min
Quim Torra

L'expresident Quim Torra ha posat aigua al vi a les declaracions que va fer diumenge la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que va dir que el possible retorn de Carles Puigdemont a Catalunya –si la justícia europea ho avala– pot servir per culminar la independència. "¿Servirà per avançar cap a la independència o per fer unes eleccions autonòmiques?", s'ha preguntat en una entrevista a Els matins de TV3. L'excap de l'executiu ha dit que el retorn del seu predecessor "pot ser un punt d’inflexió", però ha assenyalat que "la independència no és cosa d’un sol home sinó un projecte col·lectiu" i que, per tant, cal aclarir "cap on ens porta" i l'estratègia que hi ha al darrere.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"El seu retorn ha de venir acompanyat d’una mobilització popular i d'un programa concret", ha argumentat Torra, que ha apel·lat a l'experiència de l'octubre del 2017. "No pot passar com l’1-O, quan després no vam saber què fer i no es va defensar la independència des del carrer", ha afegit en un discurs molt crític amb els partits independentistes.

Després d'haver complert la seva condemna d'inhabilitació –i a les portes d'un segon judici per desobediència, que tindrà lloc el 17 de març–, l'expresident ha assegurat que no se sent "còmode amb el sistema de partits" i que no es veu en una llista perquè ara "només estan preocupats per les eleccions municipals, per assolir quotes de poder, i no pas pel futur de les noves generacions". Així, ha assenyalat que no militarà mai a Junts "i menys quan el secretari general, Jordi Sànchez, va dir que desconeixia quin és el full de ruta del partit".

La taula de diàleg "no porta enlloc"

Torra també ha reiterat que no té "cap mena d'esperança" que la taula de diàleg doni fruits: "La taula existeix? He vist unes fotografies", ha ironitzat, per afegir que la negociació amb el govern espanyol "no porta enlloc". "Quan el Govern aposta clarament per la gestió autonòmica, no té cap possibilitat d'arrencar cap compromís", ha argumentat. A parer seu, la taula obeeix merament a "unes estratègies polítiques" i, per tant, només amb "un independentisme mobilitzat" es "podran canviar les coses".

"El que em preocupa és la desmobilització perquè ara sembla que hem de tornar a la gàbia autonòmica perquè algun dia, després de 300 anys, l’Estat ens concedirà un referèndum. I això és d’una gran ingenuïtat, Oriol Junqueras ja va dir que l’Estat sempre t’enganya, i la taula no deixa de ser un altre engany", ha conclòs. Torra ha reconegut, malgrat les crítiques, que ell va participar en la primera reunió de la taula de diàleg quan era president, però ho ha matisat dient que la situació "era molt diferent perquè el Govern estava enfrontant-se a l’Estat, no donava suport al govern espanyol ni aprovava els seus pressupostos".

El cop de porta a un possible referèndum i a l’amnistia van fer, segons ha assenyalat Torra, que desistís d’aprofundir en la via de la negociació. I quina és l'alternativa al diàleg? Per a l'expresident, "només la mobilització" i la pressió des del carrer encarrilaran el Procés amb "un projecte comú", com va passar amb la llista unitària de Junts pel Sí i el referèndum de l’1-O, ha exemplificat.

stats