El TSJC ajorna el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la convocatòria del 12-M

Esquerra celebra la decisió del tribunal però lamenta que no se suspengui el procés per la imminència de l'amnistia

2 min
Jové i Salvadó, en una imatge d'arxiu

BarcelonaEl que no havia forçat l'amnistia ho han fet les eleccions del 12 de maig. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha ajornat el judici per l'1-O contra els dirigents republicans Josep Maria Jové, Lluís Salvadó i l'ara consellera de Cultura, Natàlia Garriga, perquè no coincideixi amb la campanya de les catalanes i els comicis. El judici, fixat pel dia 10 d'abril i amb vistes previstes fins al 29 de maig, queda doncs ajornat i aviat es fixarà una data que vagi més enllà de les urnes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El tribunal ho ha decidit així en una resolució amb la qual desestimava la demanda dels acusats de suspendre el judici per la tramitació i aprovació a mitjà termini de la llei d'amnistia, que els exoneraria de qualsevol culpa en relació amb el referèndum. La data inicial del judici, de fet, ja es va fixar poc abans que la norma per a l'oblit judicial del Procés comencés a tramitar-se al Congrés. "La denominada llei d'amnistia no pot ser tinguda, ara com ara, com un fet cert amb capacitat per interferir o alterar el curs del judici oral ja convocat en el seu inici i desenvolupament", resolen els magistrats.

No obstant això, el TSJC sí que considera que cal aturar el procés fins que passin els comicis catalans del maig. Entre altres raons, argumenta, per evitar "tota interferència o aprofitament" del judici "durant el desenvolupament de la campanya electoral". Destaca, en aquest sentit, que Jové, com a diputat del Parlament, i Garriga, com a consellera, pertanyen a una opció política, ERC, que concorrerà a les eleccions, i que Vox, personada en la causa com a acusació popular, té "interessos" en la mateixa convocatòria electoral. El TSJC assenyala que totes les parts han avalat la proposta d'ajornament.

En un comunicat posterior a la resolució judicial, Esquerra ha celebrat que el judici es posposi, però ha lamentat que la sala que presideix el jutge Jesús María Barrientos no hagi considerat "prou motiu per la suspensió" ni la coincidència amb els plens del Parlament ni la pròxima entrada en vigor de la llei d’amnistia. Els republicans critiquen, a més, que el tribunal no hagi optat per la "suspensió total del judici, tenint en compte que l'ajornament fins a les eleccions al Parlament situaria la vista a tocar de l'aprovació definitiva de la llei d'amnistia". "És insistir en la persecució política", conclouen.

La Fiscalia demana set anys de presó per a Jové, que l'octubre del 2017 era secretari general de la vicepresidència i Economia de la Generalitat, i sis anys i tres mesos per a Salvadó, que era secretari d'Hisenda. El ministeri públic els imputa a tots dos els delictes de desobediència, prevaricació administrativa i malversació agreujada. Pel que fa a Garriga, aleshores directora de serveis de Vicepresidència, també li atribueix desobediència, que no implica presó però sí inhabilitació.

stats