Política 24/01/2018

Les 25 condicions de la CUP per pactar la investidura

Els anticapitalistes es reuneixen aquest dimecres per separat amb JxCat i ERC

Ara
3 min
Foto de família després de l'acte final de campanya de la CUP. El candidat, Carles Riera, amb el puny alçat

BarcelonaEls 4 diputats de la CUP són imprescindibles per garantir la investidura de Carles Puigdemont. Una evidència numèrica que, de moment, no ha fet angoixar els representants de Junts per Catalunya i Esquerra, obstinats a acordar abans la fórmula de la investidura i el repartiment del Govern. Aquest dimecres, els anticapitalistes han decidit passar a l'ofensiva i, sense esperar que els detallin el pla de govern, han llançat 25 propostes que confien acordar abans del dimarts dia 30, la data que té al cap el president del Parlament per al debat d'investidura.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"L'organització independentista pren la iniciativa davant la poca concreció del programa de govern", expliquen en un comunicat que han fet públic aquest dimecres a la tarda, abans de reunir-se, per separat, amb ERC i amb JxCat. La CUP vol debatre amb ells el seu document, que inclou 25 propostes concretes que van des d'impulsar el procés constituent fins a la suspensió del deute públic de la Generalitat, passant per un pla de xoc contra la pobresa, la desobediència activa a qualsevol sentència del Tribunal Constitucional i el control efectiu dels aeroports, els ports i la resta d'infraestructures estratègiques, també l'aigua, l'energia i l'habitatge.

Sigui com sigui, serà el consell polític de la CUP, que es reunirà aquest cap de setmana, el que prendrà la decisió de donar suport o no a la investidura. La "unilateralitat" és una de les condicions bàsiques que els anticapitalistes reclamen al Govern perquè, segons ells, és l'"única manera" de seguir allà on ho va deixar el Govern el 28 d'octubre, després de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.

Aquestes són algunes de les propostes més destacades:

Nova legalitat

La llei de transitorietat jurídica, la principal llei de desconnexió aprovada pel Parlament el 7 de setembre, hauria de passar a guiar la legalitat catalana. Els cupaires plantegen que es recuperin totes les lleis suspeses pel TC –també aquesta– i que es desobeeixin totes les sentències que els tribunals espanyols promulguin a partir d'ara. De fet, tal com estableix la llei de transitorietat, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) s'hauria de convertir en el Tribunal Suprem, el màxim òrgan jurisdiccional del país.

Control del territori

La creació d'una banca pública i l'impuls decidit a les estructures d'estat, com l'agència tributària i l'agència de la seguretat social, són altres de les propostes principals. La CUP també remarca la importància de controlar els Mossos d'Esquadra. De fet, el control efectiu del territori és bàsic per als anticapitalistes, que demanen que els aeroports, els ports, les vies de transport i també l'aigua, l'energia i l'habitatge passin a estar controlades per la Generalitat.

Procés constituent

El procés constituent, de caràcter eminentment ciutadà, és una de les demandes habituals dels cupaires, que consideren que ja s'hauria d'haver iniciat fa molts mesos. El Govern hauria d'aixoplugar els debats ciutadans i el Parlament s'hauria de comprometre a escoltar les conclusions per elaborar la futura Constitució de la República Catalana.

Pla de xoc contra la pobresa

En les negociacions dels pressupostos del 2016 i 2017, la CUP ja va fer del pla de xoc contra la pobresa una de les seves prioritats. No va quedar satisfeta d'aquelles negociacions –tot i aprovar els comptes del 2017– i ara planteja recuperar aquesta iniciativa amb actuacions coordinades de rescat social per a totes les famílies que es trobin per sota del llindar de la pobresa. Volen que se'ls garanteixin ingressos mínims (més enllà de la renda garantida de ciutadania), alimentació, habitatge, subministraments bàsics, salut i educació. La suspensió dels desnonaments, l'increment del parc públic d'habitatge i la fixació d'un salari mínim de 1.200 euros formen part també de les propostes en l'àmbit social.

Acabar amb els concerts de les escoles que segreguen per sexe

És una d'aquelles propostes sobre les quals els partits d'esquerra parlen, però que mai s'acaba materialitzant. La CUP vol acabar amb els concerts de les escoles que segreguen per sexe, tot i que ni JxCat ni tan sols ERC ho portaven al programa electoral. A més, planteja que l'educació entre 0 i 3 anys passi a ser gratuïta, que es construeixin centres de secundària i que es garanteixi l'accés universal a la universitat mitjançant les beques i la reducció de les tarifes.

Igualtat salarial entre homes i dones

La Inspecció de Treball de Catalunya hauria d'iniciar una campanya específica a les empreses privades per comprovar si les retribucions dels homes són superiors a les de les dones en la mateixa jornada. Un cop rebut l’informe, la Generalitat decidiria, si escau, la corresponent infracció, sanció i demanda d’ofici a la jurisdicció social.

El programa electoral amb què la CUP es va presentar el 21-D era ja el que més contundentment es comprometia amb la "materialització de la República". En canvi, tant JxCat com ERC han adoptat els últims mesos un posicionament més moderat, pivotant el futur en el diàleg amb l'Estat.

Annex.Propostes CUP-CC Programa de Govern
stats