D'un pla de xoc de 700 milions a una conselleria de Feminismes, les promeses sectorials d'Aragonès

El candidat d'ERC s'ha compromès a recuperar el departament d'Universitat i Recerca i a la gratuïtat dels productes d'higiene femenina

3 min
Pere Aragonès al parlament de Catalunya

A partir de la meitat del discurs el candidat d'Esquerra a la investidura, Pere Aragonès, ha començat a desgranar les propostes del seu nou Govern, que té com a objectiu –segons ha repetit diverses vegades– la reconstrucció econòmica i social, la resolució del conflicte amb Espanya i pal·liar les desigualtats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El primer capítol que ha desgranat Pere Aragonès ha sigut la sortida de la crisi, a través d'un pla de xoc social que s'ha compromès a impulsar en els primers cent dies de Govern. Ha dit que aportarà uns 700 milions d'euros amb l'objectiu de fomentar l'ocupació de joves –ha remarcat que l'atur en aquest segment arriba al 38%–, per contractar persones més grans de 45 anys i de sectors de vulnerabilitat. Aquests mateixos recursos també han de servir, segons Aragonès, per reduir les llistes d'espera a la dependència i per combatre la "pobresa extrema".

Per pal·liar la desigualtat ha fet esment a la renda bàsica universal que incorpora el preacord amb la CUP, i ha assegurat que serà possible primer amb un pla pilot. El candidat d'Esquerra n'ha dit "nou contracte social", perquè tots els ciutadans tinguin uns ingressos mínims, malgrat que no ha explicat com es finançaria aquesta renda de ciutadania. En relació amb això, també ha garantit l'accés a l'habitatge "prohibint per llei" els desnonaments i augmentant en 1.000 milions d'euros el pressupost en polítiques d'habitatge.

Per a la dinamització econòmica s'ha compromès a utilitzar instruments públics "per corregir la tendència natural del mercat a crear posicions de domini que adulteren la llibertat econòmica". Ha posat d'exemple la transformació de l'ICF en una banca pública, una proposta que fa anys que s'arrossega però que depèn de l'autorització del Banc d'Espanya. En relació amb el finançament de la sanitat, que ha marcat com a prioritat, ha proposat consolidar els fons pel coronavirus que en aquesta crisi ha transferit l'Estat a Catalunya. Es tracta de 2.000 milions d'euros que ha destinat el govern espanyol a la pandèmia a través de les comunitats autònomes, que Aragonès vol transformar en una transferència permanent per acostar-se als 5.000 milions que creu que necessita de més la sanitat catalana per funcionar bé. El 25% d'aquest pressupost, ha dit l'actual vicepresident en funcions, ha d'anar destinat a l'atenció primària.

Estructura de Govern

Un altre dels capítols importants que ha assenyalat Aragonès és l'estructura del Govern, que vol "transformadora". Malgrat que encara no ha pactat les conselleries amb Junts per Catalunya –que és el potencial soci de coalició–, Aragonès ha dit que crearà una conselleria d'Universitats i Recerca i una altra d'Acció Climàtica, i ha insistit en el comissionat Next Generation, que vol que pengi de Presidència, per gestionar els fons europeus. Aquest últim punt genera friccions amb Junts per Catalunya, que vol que la gestió d'aquests recursos es mantinguin en la conselleria d'Economia, que aspira a pilotar Elsa Artadi (JxCat).

L'altra conselleria que vol crear és la de Feminismes, ja que vol fer de la igualtat de gènere una de les polítiques clau de l'executiu. En aquest sentit s'ha compromès a fer el Govern paritari –ja ho era en conselleries i secretaries generals fins a la darrera crisi de govern del setembre– i a prendre mesures per avançar cap a la igualtat. Una de les propostes més concretes, tot i que no ha explicat com la implementaria, és la gratuïtat dels productes d'higiene femenina.

En termes mediambientals, més enllà de la conselleria, ha proposta l'impuls d'un Pacte Nacional per a la Transició Ecològica, amb la idea d'arribar al 100% de renovables el 2050. Ha dit que crearà una energètica pública per fomentar projectes descentralitzats d'energia eòlica i fotovoltaica d'acord amb el "paisatge".

stats