El PSC esprem la marca Illa per afermar les opcions de victòria

Sánchez apel·la a una "gran majoria" de catalans per "passar pàgina" a una dècada de "confrontació"

4 min
El candidat del PSC al 14-F, Salvador Illa, en el primer míting de la campanya

El 4 desembre del 2017, poc abans que arrenqués la campanya del 21-D, Miquel Iceta llançava una pregunta retòrica: “Quin millor president hi ha que jo mateix?” El PSC va fiar en la figura del seu primer secretari la seva pugna amb Cs, amb una estratègia presidencialista que va fracassar estrepitosament. La polarització posterior a la DUI i el 155 va deixar els socialistes en terra de ningú, i la proposta conciliadora d’Iceta va quedar en quart lloc i va aconseguir només un diputat més (17). Tres anys després, el partit repetirà el mateix estil de campanya, però aquest cop amb Salvador Illa de candidat i un context de pandèmia que donen a la campanya del PSC unes aspiracions molt més realistes. El cop d’efecte de situar el fins ara ministre de Sanitat al capdavant de la llista ha sacsejat el panorama electoral i ha agafat la resta de partits amb el peu canviat. Un avantatge frec a frec amb ERC -segons les enquestes- que el PSC, de la mà del PSOE, té intenció d’esprémer fins al final. "Comença la campanya que portarà el canvi a Catalunya, que és necessari i no pot esperar més", ha proclamat el candidat en el primer míting oficial aquest dijous al vespre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'expectativa que busquen generar els socialistes amb el lema "Torna Illa, torna Catalunya", sumada a les banderes del "canvi" i la "reconstrucció" després del "desastre" de deu anys de Procés seran els puntals d'una campanya on, conscient que serà el centre dels atacs, Illa intentarà no baixar al fang i, especialment en la qüestió nacional, erigir-se en el garant del diàleg i la concòrdia. "Dialogar sempre, de tot i amb tots", ha dit en un discurs en què ha alternat el català i el castellà. La campanya socialista està pensada per realçar el seu tarannà assossegat i la vegada contundent, però sobretot buscarà reivindicar la seva capacitat de gestió i fer atractiu a ulls dels votants una programa de govern per superar el "desgavell" -ha dit Illa- que han provocat JxCat i ERC. "Ens han portat a la cua dels rànquings d'excel·lència i bona gestió", ha lamentat el candidat. Ell, però, no s'escapa de les crítiques a la seva gestió com a ministre de Salut d'un dels estats més afectats per la pandèmia de coronavirus.

La seva primera proposta estrella ja ha arribat aquest migdia, quan ha anunciat que si arriba a la presidència el seu vicepresident econòmic serà l'exdiputat del PSC i ara president d'Aena, Maurici Lucena. És el primer dels diversos noms que previsiblement s'anunciaran al llarg de la campanya del que serà el seu executiu si arriba a la Generalitat.

Per intentar aconseguir-ho comptarà amb el suport de Pedro Sánchez i els ministres del PSOE, que es bolcaran en els actes de campanya i fins i tot tindran una caravana pròpia. El president espanyol serà fins a cinc cops a Catalunya en els pròxims quinze dies, començant per aquest mateix dijous en l'acte d'inici de campanya, des d'on ha insistit en la necessitat de "passar pagina, de canviar". "Fins aquí hem arribat!", ha clamat, i ha criticat des de les retallades en salut, fins al "maltractament" de l'educació i el "desmantellament" dels serveis socials passant per la "polarització" i la "confrontació" que ha associat al Procés. S'hi ha sumat la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, que ha defensat retornar el "pes" estratègic a una Catalunya ara "empobrida" i ha situat la proposta socialista entre la "quimera" de l'independentisme i la "negació contínua de Catalunya" per part de la triple dreta. "Som un partit que entén l'ordre constitucional i la diversitat territorial d'Espanya", ha resumit en connexió telemàtica des de Tarragona.

"El vot útil pel canvi"

L'objectiu principal és arreplegar el màxim de vots que a les últimes eleccions catalanes (21-D) van donar la victòria a Cs, sobretot a l'àrea metropolitana -capitalitzant l'esperable patacada dels taronges a les urnes- i fer forat pel flanc esquerra en els votants dels comuns. Des de la sala de màquines socialista, però, confien que els fins a 35 diputats que els donava l'última enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) -en línia amb les enquestes internes i el possible millor resultat del partit en quinze anys- vinguin d'un electorat encara més transversal, que voti la marca Salvador Illa més enllà del PSC. "Persones que potser mai ens han votat però que pensen que ja va sent hora d'un canvi de prioritats", ha afirmat el cap de llista, que ha "convidat tota la societat catalana a un viatge molt diferent del que ens han portat els independentistes". I després que el cap de llista per Lleida, Òscar Ordeig, demanés agrupar al voltant del PSC el "vot útil pel canvi", Sánchez ha reblat el clau: "Apel·lem a una gran majoria de catalans, amb independència del que pensin i el que votin", ha dit.

El president espanyol, Pedro Sánchez, en l'acte d'inici de la campanya del PSC per al 14-F

Una dels hàndicaps del PSC en aquestes eleccions -més inclús que la competència dels altres partits- és la possible abstenció del seu votant tradicional, de mitjana d'edat alta, per por del contagi. I també en relació a la pandèmia, la possibilitat que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) resolgui en els pròxims dies a favor de l'ajornament electoral, la qual cosa tallaria el revulsiu de l'efecte Illa a mitja campanya. Aquests dos factors, sumats al complicat joc dels pactes que es pot obrir després dels comicis -els socialistes, de moment, només s'han obert a pactar amb els comuns- podrien complicar el retorn del PSC al govern. Malgrat els vetos públics a l'independentisme, fonts del partit admeten que després d'una hipotètica victòria caldrà seure i parlar amb "tothom" per mirar de pactar un programa que no tingui la qüestió nacional com una prioritat. I també tenen clar que si l'independentisme torna a sumar s'haurà acabat la partida. De portes endins no es descarta que calgui bastir una oposició constructiva i esperar una millor oportunitat d'aquí quatre anys, però de moment s'espremeran les opcions de victòria al màxim: "Sortim a guanyar", ha conclòs Illa.

stats