ENTREVISTA

Jéssica Albiach: “El PSC està sent molt poc generós amb el país”

3 min

BarcelonaLa presidenta d’En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach (València, 1979), continua pressionant ERC perquè trenqui amb JxCat i formi un govern d’esquerres.

ERC votarà Aurora Madaula per substituir Jaume Alonso-Cuevillas a la mesa. Com ho veu?

— Junts va quedar tercera a les eleccions, però en les negociacions clarament està sent la guanyadora. Té una facilitat enorme per poder substituir Cuevillas, portem dues investidures fallides d’Aragonès i en els seus debats d’investidura ha de reivindicar que vol ser el president sense tuteles i sense imposicions per l’amenaça del Consell per la República.

És probable que no hi hagi acord per Sant Jordi i podria arribar a principis de maig. Què li sembla?

— Una notícia molt dolenta. Estem en una crisi sanitària, econòmica i social sense precedents. Portem amb un govern en funcions més de sis mesos, la gent no es pot permetre aquest immobilisme. Anem tard i malament, però hi ha alternativa.

¿L’alternativa que diu vostè és l’expressada per Pablo Iglesias a TVE, d’un govern d’ERC, comuns i la CUP amb el suport del PSC des de fora?

— Volem una alternativa progressista perquè els números donen i necessitem coratge i generositat. Aquesta és la millor fórmula.

El PSC i ERC es veten mútuament.

— Per això no poden compartir govern.

Qui hauria de cedir més en això?

— Veiem immobilisme del PSOE i tenim un PSC subaltern que només fa declaracions a favor dels indults quan no hi ha una cita electoral a la cantonada. Acaba jugant electoralment amb uns temes que són de fons, no només humanitaris i de justícia, sinó també estratègics per resoldre el conflicte. Està sent molt poc generós amb el país i molt poc estratègic. També necessitem que ERC es desenganxi de Junts, perquè si no continuarem instal·lats en el bloqueig.

¿Encara estan negociant per la formació de govern?

— Fa setmanes que no tenim reunions oficials, però els canals de comunicació continuen oberts. Tenim molt bona relació amb la gent d’ERC.

¿Es creu que Junts deixi governar ERC i la CUP en solitari?

— Si Junts es queda fora en un govern d’ERC en minoria, la por que tinc és que en sis mesos o un any anem a noves eleccions. Seria molt difícil que Junts donés cap estabilitat. Li convindria que hi hagués eleccions aviat per intentar posar-se per davant d’ERC.

Jéssica Albiach: “El PSC està sent molt poc generós amb el país”

El preacord amb la CUP conté polítiques que els deuen agradar.

— Em sembla un punt de partida bo, no un punt d’arribada. Hi ha polítiques que per a nosaltres són molt importants a les quals no es fa referència, com les mediambientals, perquè no es qüestiona, per exemple, el Barcelona World.

¿Ara aprovarien uns pressupostos d’un govern ERC i Junts?

— No estic en condicions de dir-li què faríem, però ERC ha de triar. Els pressupostos anteriors van sortir fins i tot a contracor de Junts. No entenc que ERC vulgui repetir els mateixos errors.

És un partit independentista que també té presos i exiliats i és una cosa per prioritzar Junts, no?

— Pactar amb Junts no escurça el temps de presó ni l’allarga. No acaba alterant la resolució del conflicte polític.

De què es pot parlar a la taula de diàleg?

— S’ha de poder parlar de tot.

I decidir què?

— El que decideixin les dues parts. El gran dubte és, si Junts i ERC governen un altre cop, si tindrem un govern que creurà en la taula de diàleg. En la primera reunió d’aquesta taula segurament no aconseguirem els objectius que ens marquem, però no podem deixar de fer passos i treballar, per exemple, en la reforma del sistema de finançament.

Fa més d’un any que governen a Madrid i no han arribat els indults, ni la reforma del delicte de sedició, ni l’amnistia. Com s’arrossega al PSOE?

— M’agradaria que hi hagués una estratègia compartida entre els grups catalanistes. ERC ha permès que tinguem uns pressupostos i també una investidura de Pedro Sánchez. Costa, però si treballem de manera conjunta podem treure molts més rèdits per a Catalunya.

¿Després del 4-M ens acostarem a l’indult?

— No perdo mai l’esperança. Treballarem perquè això passi.

Quan algú arriba a ser vicepresident, com Pablo Iglesias, i després se’n va, no hi ha una contradicció enorme? Els deixa tirats?

— Posar Yolanda Díaz de vicepresidenta no és deixar-nos tirades, i sobretot si marxa per anar a lliurar la batalla de Madrid. Si el 4-M no aconseguim un govern progressista, tindrem un contrapoder encara més gran al govern central. Hi haurà una dretanització més gran al conjunt de l’Estat, cosa que tindrà conseqüències per a Catalunya: allunyarà més la plurinacionalitat de l’Estat.

stats