Política 02/06/2013

Duran i Lleida, nou referent del PSC?

Lucena destaca la "sagacitat" i els dots "d'estadista" de Duran, i els compara amb el tarannà "radical" de Mas. Navarro demana a Mas que escolti l'opinió del líder d'Unió. Per C's, el PSC busca afinitats en el "separatisme de baixa intensitat"

Ara
4 min

BarcelonaDuran i Lleida és un polític que destaca per la seva "sagacitat" i que té dots "d'estadista". El president Mas, en canvi, és un "radical". Aquesta és la visió que el portaveu parlamentari del PSC, Maurici Lucena, té dels líders de Convergència Democràtica i d'Unió Democràtica. En una entrevista al canal 3/24, Lucena ha acusat el govern català de ser el responsable que la consulta no estigui encarrilada ja que, segons ell, en comptes de negociar amb Espanya s'ha optat per proferir "insults metafòrics". Segons ell, si el PSC governés la consulta ja estaria encarrilada, perquè hi hauria una negociació amb el govern de Mariano Rajoy. L'opinió de Lucena ha estat corroborada per Pere Navarro, que ha assegurat que veu opcions de treballar conjuntament amb Unió i ha demanat a Mas que escolti l'opinió de Duran i Lleida

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El líder d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, i el primer secretari del PSC, Pere Navarro, van mantenir una reunió privada dijous passat per "analitzar la situació econòmica, social i política del país", segons fonts coneixedores de la trobada consultades per Efe. La reunió es va celebrar dijous passat a la tarda a la seu central del PSC a Barcelona durant més d'una hora, en què els dos dirigents van aprofitar per repassar els temes d'actualitat. L'endemà el líder d'Unió es reunia amb el president Mas al palau de la Generalitat.

La bona sintonia entre Duran i Navarro ha quedat de manifest aquest diumenge. El portaveu parlamentari del PSC, Maurici Lucena, ha deixat clar, en una entrevista al canal 3/24, que els socialistes es consideren tan a prop de Duran com lluny de Mas, als quals situen en òrbites completament antagòniques: un, el polític amb "dots d'estadista"; l'altre, un president "radical". Lucena ha distingit entre l'actitud d'Unió i la de Convergència, situada, segons ell, en l'òrbita d'Esquerra.

Del líder d'Unió Democràtica de Catalunya (UDC), Josep Antoni Duran Lleida, Lucena n'ha destacat la seva "sagacitat" i els seus dots "d'estadista". "Té la sagacitat suficient de veure que un tema delicat s'ha de tractar de manera tranquil·la i pausada, dialogant", ha analitzat el portaveu dels socialistes catalans. En canvi, a Mas "no el qualificaria d'estadista", ha afegit Lucena, que considera que el president "es troba en un carreró sense sortida personal", tant per els acords que CiU té amb ERC com per els sectors sobiranistes que hi ha a Convergència.

Maurici Lucena ha culpat l'actitud "radical" de Mas del fet que no hi hagi encara data per a la consulta. Considera que el contrast entre els casos escocès i català no es troba en l'actitud diferents dels governs britànic i espanyol. La culpa és, considera, de Convergència i d'Esquerra, perquè amb la seva actitud fan impossible la negociació. Segons ell, tant l'exemple escocès com el del Quebec demostren que és possible pactar una consulta quan no hi ha protestes o "insults metafòrics", evitant d'aquesta manera l'enfrontament contra la seva corresponent administració central. Per Lucena, expressions com "Madrid ens maltracta" o "Espanya ens expolia" impossibiliten un acord per a la consulta que, diu, ja estaria en marxa si el PSC governés.

Lucena ha estat especialment dur amb Oriol Junqueras. Esquerra, amb qui els socialistes catalans van governar durant els dos executius tripartits de Maragall i Montilla, és, segons el portaveu del PSC, un partit "radical, que veu que té una oportunitat històrica que no es repetirà, i que vol la consulta al preu que sigui". En el calaix dels "radicals", a més de Junqueras, Lucena ha situat també el portaveu del Govern, Francesc Homs.

Maurici Lucena ha insistit que la consulta "s'ha de fer amb l'acord amb l'estat espanyol" procurant que els governs negociïn i que es fessin les reformes constitucionals oportunes. Una reforma que considera que si es dugués a terme, s'assemblaria molt a la que defensa el PSC, tenint en compte, entre d'altres, la realitat "plurinacional" d'Espanya. Pel portaveu socialista, a Espanya són molts els que comparteixen la seva visió, perquè són conscients que hi ha un problema amb Catalunya.

Navarro demana a Mas que escolti Duran

No ha estat només Lucena qui ha lloat Duran. També aquest diumenge el primer secretari del PSC, Pere Navarro, ha demanat públicament a Artur Mas que escolti el seu soci de coalició, Josep Antoni Duran i Lleida, i abandoni el camí de la "confrontació" amb l'Estat. Navarro s'ha mostrat obert a col·laborar directament amb Unió -i amb tots aquells partits oberts al diàleg- per aconseguir "una consulta legal i acordada" i ha insistit en la proposta d'estat federal que plantegen els socialistes. Nabarro ha acusat el president de la Generalitat i també el de l'executiu espanyol de ser uns governants 'nini', ja que "ni escolten ni dialoguen".

"Amb el senyor Duran compartim un espai, el de la consulta legal i acordada, i també la proposta que Catalunya continuï el seu camí amb la resta d'Espanya", ha afirmat aquest diumenge Navarro. És per això que el líder socialista es mostra obert a la col·laboració entre UDC i el PSC per treballar conjuntament perquè Catalunya prosperi dins l'Estat: "demanem que el senyor Mas escolti el seu soci i puguem construir aquest camí, que és l'únic possible i l'únic que pot donar esperances".

El primer secretari socialista lamenta que el president de la Generalitat hagi marcat un full de ruta en què el diàleg amb l'Estat és secundari. De la mateixa manera, lamenta que des del govern espanyol, Mariano Rajoy, tampoc hagi ofert símptomes que permetin albirar una negociació per resoldre els problemes del poble de Catalunya. Amb tot, comparteix l'opinió de Rajoy sobre la irrellevància dels estats petits. "Des de la relació d'igual a igual amb Espanya, i des de la lleialtat de tots els pobles, defensem que ser grans ens fa més forts, però amb un to molt diferent al de Rajoy, que encara no ha entès què significa Catalunya i quin és el seu potencial".

"Separatisme de baixa intensitat"

La passió amb què el PSC abraça Duran no ha passat desapercebuda a la resta de partits. El portaveu de Ciutadans, Matías Alonso, ha afirmat que "Navarro busca afinitats al seu nou 'look' sobiranista". Per Alonso, el líder del PSC "té complex de defensar amb claredat el marc de l'estat de dret" i està buscant suport "en el separatisme de baixa intensitat de Duran i d'UDC".

stats