¿Puigdemont o Ianukóvitx? ¿Per a qui era el dard de Borrell a tomb d'Ucraïna?

L'Alt Representant de la UE per a Afers Exteriors ha lloat Zelenski per "no ser el tipus de líder que fuig amagat en un cotxe"

3 min
El cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, aquest diumenge per anunciar les noves mesures contra Rússia.

Barcelona"Gràcies a Déu, Zelenski no és el tipus de líder que fuig amagat en un cotxe. Es queda allà resistint i hem de donar-li suport". Obviant que no és la primera vegada en els últims dies que l'Alt Representant de la UE per a Afers Exteriors es fica en un jardí probablement innecessari, la seva referència implícita d'aquest dilluns al "líder que fuig amagat en un cotxe" ha generat dubtes i polèmica. ¿A qui es refereix Josep Borrell?

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A ningú se li escapa la mà dura que va defensar contra l'independentisme la tardor del 2017, erigint-se en un referent per a l'unionisme, i després ja com a ministre d'Exteriors. Per això, la primera referència que a molta gent li ha vingut al cap és la de Carles Puigdemont. L'expresident de la Generalitat, de fet, s'ha sentit al·ludit i ha fet un fil a Twitter per denunciar "que la Unió Europea tingui representants tan irresponsables".

L'expresident de la Generalitat va sortir del seu domicili a Girona en cotxe i va abandonar Espanya amb destinació a Brussel·les durant el cap de setmana posterior a la declaració d'independència. "Borrell sap que jo no he estat mai en cap maleter i que vaig anar a Brussel·les per denunciar la repressió espanyola, tal com no he parat de fer. Mai he estat amagat. Els únics dies que ho he estat van ser els del meu empresonament a Alemanya i Itàlia, per ordre d’Espanya", ha descrit.

S'hi ha sumat a aquesta interpretació el conseller d'Economia, Jaume Giró. "És una frivolitat molt gran. O bé es retracta del que ha dit o, per dignitat, hauria de dimitir", ha dit. I a més d'ells dos, les xarxes també han bullit censurant l'actitud de Borrell. I també el conjunt del Govern. La portaveu, Patrícia Plaja, ha lamentat aquest dimarts que Borrell es dediqui a fer "bromes que busquen ofendre milers de catalans". "El desqualifiquen i fan avergonyir", ha dit, acusant-lo de no "donar la talla" com a alt representant de la UE. "Hi ha una guerra oberta a Europa i Josep Borrell té temps de fer bromes internes", ha afegit, informa Cesc Maideu.

"L'Alt Representant estava clarament destacant el coratge d'un home –Zelensky– que ha triat quedar-se al seu país lluitant al costat de la seva gent", responen fonts comunitàries quan l'ARA els pregunta si el comentari anava dirigit a Puigdemont. I el dubte és raonable amb Ucraïna al centre del debat.

El febrer del 2014 va ser Víktor Ianukóvitx qui, tan bon punt va ser destituït com a president d'Ucraïna, va fer servir el cotxe per fugir de Kíev en direcció primer a Khàrkiv i més tard a Lugansk, on es va desplaçar en helicòpter tal com va explicar ell mateix. Finalment arribaria a Rússia, sota la protecció de Vladímir Putin. ¿Es refereix Borrell a Ianukóvitx com "el líder que fuig en un cotxe"? ¿O és a Puigdemont? Després de la polèmica, Borrell ha assegurat en una entrevista a la Cadena SER aquest dimarts a la nit que no es va referir en cap moment a Puigdemont: "En aquests moments, fent front a una guerra, l'última cosa que em passa pel cap és el senyor Puigdemont". "És una claríssima referència a com va sortir (Ianukóvitx) de Kíev" , ha afirmat. Borrell ha atribuït les critiques dels independentistes a "la manca de cultura geopolítica" i al "provincianisme amb què alguns es miren la vida".

Les crítiques a les accions comunicatives de Borrell s'han multiplicat des que Rússia va envair Ucraïna. Van començar quan va resumir les sancions a Rússia d'aquesta manera: "Ni compres a Milà, ni festes a Saint Tropez, ni diamants a Anvers". Més tard va justificar l'expulsió de Rússia d'Eurovisió dient que "podria semblar irrellevant des d'un punt de vista geopolític, però té impacte social". I també l'ha esquitxat el veto a les emissions a la UE de Russia Today i Sputnik, dos mitjans de comunicació lligats al Kremlin: "Intoxiquen les ments de la gent. Això no és lliure informació, sinó desinformació massiva. Va contra la llibertat de pensament", ha argumentat per justificar la censura.

stats