Quin Pedro Sánchez es trobarà Aragonès a la Moncloa?

2 min
pedro Sánchez aplaudit avui al Congrés dels Diputats, a Madrid

MadridQuan Pere Aragonès entri aquest divendres a la Moncloa es trobarà un Pedro Sánchez exultant, molt crescut i convençut que la qüestió catalana és només un petit obstacle en comparació amb tots els que ha hagut de superar. I no es pot dubtar que té motius per estar satisfet. Després de la patacada andalusa, la Moncloa va dissenyar un final de curs que havia de servir per equilibrar la balança. La cimera de l'OTAN va ser un èxit rotund d'organització i va situar Sánchez en l'aparador internacional. I el debat de política general li ha servit per recuperar la iniciativa política i insuflar noves energies a l'esquerra. L'abstenció del PP aquest dijous al segon decret de mesures contra la guerra és encara una darrera victòria en una setmana fantàstica. Demostra que és ell qui té el control del BOE i del calendari electoral, i li queda un any i mig al davant per anar asfixiant Feijóo a poc a poc.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest nou Sánchez triomfador, però, necessita socis per aprovar els pressupostos de l'any que ve. I aquí és on Aragonès té una finestra d'oportunitat. El repte del president català és fer baixar dels núvols el seu homòleg espanyol i convèncer-lo perquè faci algun pas significatiu en l'agenda antirepressiva. Sánchez, per la seva banda, intentarà rebaixar al màxim el preu al suport d'ERC als pressupostos amb l'argument que a tothom li anirà bé tenir diners frescos en un any, el 2023, que es preveu econòmicament complicat. I també, esclar, amb l'argument que si ell cau ho farà també tot l'esquema del diàleg i la distensió.

Reforma de la sedició

El posicionament de l'advocat general del TJUE a favor del jutge Pablo Llarena també brinda a Aragonès una nova carta per jugar. La reforma del delicte de sedició apareix ara com una solució possible per a Carles Puigdemont (i Marta Rovira). I aquesta només pot arribar mitjançant la negociació amb el govern espanyol i articulant una majoria al Congrés.

En tot cas, no s'espera que hi hagi grans anuncis. La notícia serà la reunió en si. El líder de la part catalana i el de l'espanyola tindran l'oportunitat de dir-se les coses a la cara i calibrar si hi ha camí per recórrer o no. Tots dos tenen incentius per continuar amb el diàleg encetat el setembre passat, així que hem d'esperar la constatació de les diferències però també el compromís de perseverar-hi. Ara bé, per ser creïble, la taula entre governs s'hauria de reunir abans de vacances i donar ja algun fruit concret. Per a Sánchez, això suposaria marxar amb el suport d'ERC encarrilat. I per a Aragonès, la primera victòria de la seva aposta estratègica pel diàleg.

stats