Política 07/07/2012

Rajoy exigeix més ajustos a les comunitats i més rapidesa a Europa

El president anunciarà mesures sobre els ajuntaments i més retallades per collar el dèficit divendres de la setmana que ve

Joan Rusiñol
3 min
Aznar amb Rajoy al campus de la Faes. EFE

MadridEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha posat deures aquest dissabte a Europa i a les autonomies. Ha tornat a insistir que la reducció del dèficit públic és un "objectiu nacional" i ha fet una "crida" a les administracions perquè s'estrenyin més el cinturó. Ara bé, com ja és habitual els últims dies, ha centrat l'atenció en les comunitats autònomes: "Han de fer un esforç més gran per reduir la despesa pública i ho saben", ha dit. En el discurs a la clausura de l'escola d'estiu de FAES, al costat de José María Aznar, ha recordat que les autonomies són conscients que han de quadrar els números perquè tenen greus problemes de finançament a l'exterior. "Algunes tenen moltes dificultats per finançar el seu dèficit, o no poden, i per refinançar el deute acumulat", ha subratllat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La setmana que ve es preveu intensa. Dimecres Rajoy compareixerà al Congrés, on detallarà les línies d'actuació del seu govern per a les pròximes setmanes. Dijous, el govern espanyol reunirà el Consell de Política Fiscal i Financera. L'agenda dels consells de ministres de divendres que ve i del dia 20 es preveu molt carregada de mesures de fons importants. De fet, s'ha compromès a "no defallir" i ha garantit més retallades i reformes ben aviat. Divendres s'abordarà la que toca de ple l'administració local per "evitar duplicitats" i acabar amb "l'abstracció competencial i reglamentística".

Exigències a Europa per recapitalitzar directament la banca

Rajoy, però, ha dedicat bona part de la intervenció a posar deures a la Unió Europa, satisfet del resultat de l'últim Consell Europeu, però escarmentat que massa sovint alguns dels grans acords europeus quedin en paper mullat. Per això, ha exigit "celeritat" a Europa, per demostrar que les intencions pactades pels caps d'estat i de govern no queden en un no res. La més important: la recapitalització directa de la banca. Com explica Laia Forès des de Brussel·les a l'edició de l'ARA d'aquest dissabte, els socis comunitaris consideren poc probable que la unió bancària estigui llesta a principis del 2013.

Reclama a les institucions comunitàries que prenguin exemple del ritme de les reformes als estats membres, com Espanya, i passin a les "realitats concretes, palpables, àgils, ràpides i efectives als ulls del món". És a dir, que calmin els mercats i permetin afluixar la insuportable pressió sobre l'economia espanyola. Els reclama la mateixa "energia" que tenen governs com el seu. L'objectiu, diu, deixar en evidència aquells "aposten pel fracàs de l'euro".

A canvi, promet no moure's del camí –"el rumb marcat és el correcte"– i ha garantit que "el sistema financer espanyol ben aviat no plantejarà cap dubte a ningú". Un missatge dirigit a l'eurozona, que ha hagut de posar sobre la taula 100.000 milions d'euros per garantir la sostenibilitat dels bancs de l'estat espanyol.

Aznar, a un segon pla

Abans de començar l'acte, Rajoy i l'expresident espanyol José María Aznar, president de la FAES, han estat reunits durant gairebé mitja hora. Si en d'altres edicions de l'escola d'estiu de Navacerrada (Madrid) la intervenció de l'exlíder del PP evidenciava la fredor entre els dos polítics, aquest dissabte ha estat aparentment una bassa d'oli. Aznar ha evitat fer un discurs llarg i s'ha limitat a pronunciar unes breus paraules protocol·làries per no tapar el protagonisme del president espanyol. Amb termes cordials cap al seu delfí polític –de qui es va allunyar a partir del 2008, després de la segona derrota electoral– s'ha limitat a recordar que ara "el subjecte fonamental" de la seva feina a la fundació és "Espanya". Els retrets públics han desaparegut.

stats