Política 01/09/2015

Saénz de Santamaría diu que només ha de témer la reforma del TC "qui pensi que està per sobre de la llei"

La vicepresidenta espanyola puntualitza que l'alt tribunal podrà suspendre els funcionaris o les autoritats que hagin de complir les seves resolucions i no les administracions o els governs

Acn
2 min
La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres d'aquest divendres / EFE

MadridLa vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha defensat aquest dimarts als passadissos del Senat la reforma de la llei orgànica del Tribunal Constitucional assegurant que es tracta d'un canvi de "naturalesa general" que té per objecte "reforçar els mecanismes de l'estat de dret". "El TC podrà suspendre els funcionaris o les autoritats que hagin de complir les seves decisions i no les administracions o els governs", ha puntualitzat la vicepresidenta espanyola, que ha afegit que només haurà de témer aquesta iniciativa "qui pensi que està per sobre de la llei". Així mateix, ha afegit que la normativa només pretén garantir l'execució de les resolucions del TC.

Saénz de Santamaría ha fet aquestes afirmacions al Senat, on ha explicat que la modificació de la llei orgànica del Constitucional dóna la capacitat al mateix tribunal per fer complir les seves decisions.

La vicepresidenta espanyola ha dit que "ningú no ha de témer aquesta mesura". "Si tots estem disposats a complir la llei i les sentències no s'ha de témer aquest tipus de disposicions que el que fan és enfortir el marc constitucional", ha assenyalat. Els tribunals són "molt garantistes", ja que apliquen l'estat de dret i "això és el que ha de veure la Generalitat". "S'aplica la llei i s'aplica la Constitució", ha sentenciat la vicepresidenta.

Catalá: "No és una llei de sancions sinó d'enfortiment de les capacitats del TC"

Per la seva banda, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha assegurat que la modificació del TC plantejada pel Partit Popular no té com a finalitat "imposar sancions sinó enfortir les capacitats del Tribunal Constitucional". "Garanteix l'execució de les resolucions del Tribunal i, per tant, li atorga els instruments necessaris per fer-ho", ha explicat.

Preguntat sobre una hipotètica sanció a Artur Mas en cas d'una declaració d'independència, Catalá ha assenyalat que es tracta d'una hipòtesi i que, en tot cas, seria el TC qui hauria de prendre les decisions corresponents i proposar "les actuacions que consideri oportunes".

stats