Política 24/01/2018

Felip VI, al fòrum de Davos: "A Catalunya s'han intentat minar les regles bàsiques de la democràcia"

El monarca defensa davant l'elit econòmica que la Constitució no és un "ornament", sinó el "pilar" de l'Estat

Mariona Ferrer I Fornells
1 min
Felip VI al Fórum Econòmic Mundial de Davos (Suïssa). EFE

MadridFelip de Borbó s'ha estrenat al fòrum econòmic mundial de Davos amb un discurs dedicat, en bona part, a la "recent crisi" a Catalunya. "Hem vist un intent de minar les regles del nostre sistema democràtic", ha dit, i ha afegit: "La lliçó que n'hem d'aprendre és la necessitat de preservar l'imperi de la llei com la pedra angular, precisament, de la democràcia".

Ha defensat així, de forma velada, la seva actuació el 3 d'octubre amb un discurs en què avalava l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, i ha assegurat que la Constitució espanyola "no és només un ornament", sinó l'expressió de la voluntat dels ciutadans i, per tant, el "pilar" de la "coexistència democràtica". Per això ha defensat que "mereix el màxim respecte". Es tracta del tercer discurs en què fa més referència a Catalunya des de després del referèndum, i un cop va rebaixar el to en el de Nadal però no va canviar el contingut.

Missatge als independentistes

El cap d'estat espanyol ha tornat a fer seu el discurs del govern de Mariano Rajoy i ha assegurat que els "espanyols tenen clar que el progrés el segle XXI no s'obté des de la solitud, l'isolament i la divisió", sinó des de la "unitat". Ha defensat així la unitat en un món global, en un clar missatge a les forces independentistes.

stats