Reinicia Catalunya es presenta com una plataforma "unitària" per enfilar el debat constituent
El nou espai vol vetllar perquè el procés de redacció d'una eventual Constitució catalana sigui "obert, transparent, participatiu i inclusiu"
BarcelonaAquest divendres, a les Cotxeres de Sants (Barcelona), s'ha presentat una nova eina al servei del debat constituent: Reinicia Catalunya. Una plataforma unitària que, tal com ja va avançar l'ARA, aplega totes les iniciatives de la societat civil que han enfilat el debat constituent i volen promoure una "Convenció Constitucional Catalana" per redactar un eventual text constitucional. El seu objectiu és vetllar perquè el procés de redacció d'una eventual Constitució sigui “obert, transparent, participatiu i inclusiu".
El politòleg Jaume López ha estat l'encarregat de presentar la iniciativa, en una sala d'actes farcida de figures representatives de la societat civil, partits polítics i membres del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN). López ha definit Reinicia Catalunya com un “espai transversal” que vol aplegar totes les iniciatives que tenen a veure amb el debat sobre com es vol el “nou país”. Ara per ara el formen onze entitats: Grup Promotor per a la Convenció Constitucional, El País que Volem, l'ANC, Òmnium, Sobirania i Justícia, Juristes per a la Independència, La Marxa Som, Unanovaconstitucio.cat, Súmate, Procés Constituent i Parlament Ciutadà.
Què uneix les entitats impulsores de Reinicia? “La voluntat de decidir com es vol el nou país”, ha assegurat López, i inclou els independentistes i també aquells que “no ho tenen clar”, uneix els que “van votar sí-sí i sí-no”, ha explicat el politòleg i impulsor de la plataforma. Consideren, així, que el que genera "més consens" a la societat catalana actualment no és el debat sobre la independència sinó la discussió sobre el procés constituent.
Reinicia Catalunya planteja ordenar el debat constituent en quatre fases: participativa, participativa amb suport institucional, representativa i democràcia directa. Per a López, el "mètode" amb què es dissenya el nou país és "important" perquè aquest sigui "millor". "No volem substituir ningú, sinó empoderar a tothom", ha clamat; "la nostra tasca no va en contra del Parlament", ha aclarit. "Volem ser pal de paller del que considerem que ha de ser la primera fase de la Convenció Constitucional Catalana", ha expressat López.
La seva primera tasca abans del 27-S serà impulsar el debat territorial i sectorial de com es vol que sigui el nou estat. A l'acte hi eren presents el president del CATN, Carles Viver Pi-Sunyer, Germà Bel, Rafael Grasa, Josep Maria Reniu i Joan Vintró. I també membres de la societat civil, com el jutge Santiago Vidal; la vicepresidenta de l'ANC Rosa Alentorn; l'expresident del Parlament Ernest Benach; l'exeurodiputat Raül Romeva, i el secretari general d'UGT, Josep Maria Àlvarez. Com a representants del món polític hi havia Jordi Turull (CiU), Marta Rovira (ERC) i David Fernàndez (CUP).
Una nova fase del procés
L'encarregat d'obrir l'acte ha estat el catedràtic de Ciències Polítiques de la UPF i membre del Comissionat per a la Transició Nacional, Ferran Requejo. El politòleg ha augurat que Reinicia serà un "actor important" en el "procés constituent" que ha de venir en els propers mesos –d'acord amb el full de ruta acordat pels partits i les dues principals entitats sobiranistes–. Requejo ha situat la "participació ciutadana" com un element "imprescindible" en aquest procés, ja que elaborar una Constitució a l'estil del que es va fer amb la carta magna espanyola, ha dit, és "impresentable" al segle XXI.
En aquest sentit, ha dit que la participació ciutadana és un "valor fonamental" i per això ha instat a introduir-la com un "element més" en el procés de redacció d'un text constitucional català. També ha felicitat la plataforma per la "unitat" i ha instat a "traslladar" aquest tipus de "plataformes unitàries" en els contextos "polítics". Alhora, ha fixat tres elements que, a parer seu, marcaran els mesos que vénen d'aquí al 27-S: la construcció d'estructures d'estat, un procés d'internacionalització "intens" i el procés constituent.
També ha parlat l'activista Gabriela Serra, que ha instat a "descolonitzar" Catalunya de les estructures de poder actuals. "No volem fer una Espanya en petit", ha dit. "Si volem fer un país democràtic hem de tenir democràcia política, social i econòmica". Per a Serra, és el "moment" de "construir sobiranies concretes" i "qüestionar" les polítiques neoliberals que "han portat a la pobresa".