El retard d’un vot particular i els pressupostos de l’Estat

La demora del magistrat Hurtado va provocar que la sentència del cas Gürtel es fes pública després del suport de Cs i PNB als comptes de l'Estat

El magistrat Ángel Hurtado, president del tribunal i ponent del cas Gürtel, va redactar pràcticament el 95% del text. El seu treball ha estat molt primmirat. Un esforç de sis mesos, des de novembre del 2017, que es va sumar a la feina que es va realitzar durant el desenvolupament del judici, que va durar una mica més d’un any. Hurtado defineix amb obsessió de penalista minuciós la participació de cadascun dels acusats en els fets pels quals se’l condemna. No obstant això, Hurtado va perdre la votació davant els magistrats José Ricardo de Prada i Julio de Diego en relació a la participació del PP en la trama. I per aquesta raó va cedir la ponència a De Prada, que va redactar les conclusions sobre els components de la trama i els seus objectius, amb el suport de De Diego. Tots dos van ser els responsables que Mariano Rajoy declarés en qualitat de testimoni; tots dos es van negar a permetre que el president del govern espanyol ho fes, com va proposar la defensa del PP, la Moncloa i Hurtado, per videoconferència.

En perdre la votació, Hurtado va cedir, com estipula la llei, la ponència, que va ser assumida gairebé íntegrament per De Prada i De Diego, a la qual es va incorporar la qualificació de la fiscal Concha Sabadell sobre el sistema de corrupció creat per Francisco Correa i el PP i l’existència de la caixa B i el repartiment de sobresous. Hurtado, per tant, va fer un vot particular en què reflecteix la seva discrepància amb aquestes qualificacions i també s’oposa a declarar el PP partícip a títol lucratiu (beneficiari) de la trama.

Però Hurtado no va lliurar el seu vot particular el passat divendres 18 de maig com s’havia acordat, segons fonts consultades per ARA, amb la previsió de notificar la sentència dilluns. La idea era deixar passar el debat de pressupostos, fer més confortable el suport de Cs i el PNB al PP -tenint en compte, en el cas dels bascos, de la vigència del 155 a Catalunya- i notificar la sentència dijous, una vegada que Rajoy aconseguís tirar endavant els comptes.

Hurtado, que aspira a cobrir una de les tres vacants a la sala segona de la sala penal del Tribunal Suprem, va lliurar per fi el seu vot particular de cent folis ahir el matí, un cop superats els pressupostos.

Més continguts de