Política 15/12/2022

Sánchez reconeix que l'1-O "va danyar la reputació de la democràcia espanyola"

El president espanyol insisteix que el Procés "s'ha acabat" i que no hi haurà cap referèndum

2 min
Pedro Sánchez durant la seva compareixença a Brussel·les.

Brussel·lesEl president espanyol, Pedro Sánchez, va insistir ahir des de Brussel·les que no se celebrarà cap referèndum d’autodeterminació a Catalunya perquè “el Procés s'ha acabat”. Però també va reconèixer que la política del PP va desembocar en un 1-O que va ser retransmès per les televisions de tot el món i va “danyar la reputació de la democràcia espanyola”. “Això no ens ho podem permetre. Jo no ho permetré”, va insistir. No és habitual que des de les institucions espanyoles es reconegui públicament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president espanyol va defensar que la seva política de distensió a Catalunya estava donant fruits i va assenyalar tres aspectes: el trencament de la unitat independentista (“Avui aquesta unitat està trencada”, va remarcar), el fet que s’hagi aparcat la via unilateral i també que avui a Catalunya es compleixin la llei i la Constitució. “El Procés s'ha acabat i estem en aquest moment de tancament d’etapa”, va subratllar. Ara bé, segons la seva opinió, el que cal ara és “contribuir amb solucions que superin la fractura i ajudin a la convivència i la concòrdia”. "Aquest govern ha apostat per l'única via que ha funcionat, que és la del diàleg", va repetir.

Crítiques al PP

El secretari general del PSOE no es va estalviar crítiques a la gestió que va fer el PP de la qüestió catalana. "No fer res no és cap solució. No fer res ens va portar al 2017. Hem d'apostar per la convivència. Per donar una resposta política a un conflicte polític i treure'l dels tribunals", va dir.

Sánchez va justificar també la supressió de la sedició i la reforma de la malversació per la necessitat d’homologar-se amb els codis penals dels països de la UE per lluitar contra la corrupció. Tot i que en el seu discurs va quedar clar que la justificació principal i gairebé única era resoldre el conflicte català.

stats