Sánchez reivindica el paper d’Espanya en la solució a Ucraïna

El president espanyol aposta per a "distensió i el diàleg" tot i l'enviament de vaixells al Mar Negre

M.T.
2 min
Pedro Sánchez en una imatge distribuïda ahir per la Moncloa.

BarcelonaPedro Sánchez, ha assegurat aquest dissabte que està “seguint molt de prop” la crisi a la frontera entre Rússia i Ucraïna. En un missatge a Twitter, el president espanyol ha explicat que es troba en “permanent contacte amb els representants de la la UE i l’OTAN” i ha acompanyat el tuit amb una fotografia on se’l pot veure en un despatx parlant per telèfon i prenent notes davant d’un ordinador. “Apostem per la unitat la distensió, el diàleg i la solidaritat amb els socis i aliats per resoldre la crisi amb Rússia”, ha afirmat Sánchez, malgrat que aquesta setmana el seu executiu ha enviat vaixells al Mediterrani oriental i al mar Negre com a part de l’estratègia dissuasòria a la zona i també ha ofert avions de combat a Bulgària.

L’estratègia del PSOE amb la tensió creixent amb Moscou, de fet, ha obert un nou front al govern de coalició. Unides Podem s’ha oposat a l’enviament d’efectius militars i, en paral·lel als esforços de la vicepresidenta Yolanda Díaz per evitar que Espanya s’involucri en una solució bèl·lica, el partit lila va signar divendres amb vuit partits més -com Bildu, la CUP o Més País- un manifest en la mateixa línia. Entre els socis del govern espanyol, també ERC ha instat la Moncloa a no participar en cap escalada armada a Ucraïna i ha fet una crida a la desmilitarització de la frontera amb Rússia. “La mobilització de tropes i armament per ambdues parts només fa que augmentar irresponsablement les possibilitats d’un conflicte armat a les portes de la UE”, alerten els republicans en un comunicat.

“És el moment de la diplomàcia”

Sánchez manté que “és el moment de a diplomàcia” per evitar que el conflicte vagi a més, però el ministre d’Exteriors ja va deixar clar que, malgrat les crítiques que hi pugui haver a partir d’ara, l’acció exterior espanyola “la marca el president”. José Manuel Albares, que ha iniciat una ronda amb els partits per explicar la posició que se seguirà amb Ucraïna, va reivindicar que “Espanya no s’amaga” en aquesta qüestió. Sánchez vol tenir un paper preponderant en la solució de la crisi i d’aquí el missatge que ha difós -també en anglès- a través de les xarxes socials. En el rerefons de tot plegat hi ha la cimera de l’OTAN que Madrid acollirà a finals de juny.

stats