Política 26/02/2015

Els socialistes posen per escrit al Congrés la reforma constitucional

M.f.f.
2 min
Rajoy de braços plegats ahir al Congrés mentre alguns diputats socorrien Baldoví.

MadridEl debat de política general s’acaba avui amb l’exposició de les resolucions de cada grup al Congrés, una bateria de propostes de caràcter més polític que legislatiu amb poques possibilitats de prosperar davant la majoria absoluta del PP a la cambra. Tot i això, sí que són un bon baròmetre de cap on apuntaran els programes electorals de cada formació i quin serà el seu gran tema de campanya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La resposta al procés no encapçala només les resolucions dels grups catalans, sinó també la del PSOE, que, després de demanar al desembre la creació d’una subcomissió que estudiï una reforma constitucional en sentit federal, ahir va posar per primer cop per escrit com ha de ser, segons els socialistes, aquesta modificació del text del 78.

Perspectiva federal

Però la reforma que han presentat els socialistes continua sent bastant difusa, un dels principals arguments del president espanyol, Mariano Rajoy, contra el líder de l’oposició, Pedro Sánchez, per no secundar-la. El PSOE demana que es “delimiti l’atribució de competències de l’Estat i les comunitats”, però deixa en l’aire si Catalunya hauria de tenir un finançament millor. Només assenyala que s’han de “reconèixer les singularitats i els fets diferencials d’algunes autonomies”.

Autodeterminació

Mentre que CiU escombra sobretot cap a casa i demana la retirada de la querella contra el Govern per l’organització del 9-N, Esquerra ja va més enllà i insta el Congrés a “respectar el resultat de les eleccions de caràcter plebiscitari del 27 de setembre”. “En cas que les forces favorables a la constitució de la República Catalana obtinguin la majoria parlamentària”, els republicans demanen iniciar un procés de negociació amb la Generalitat per facilitar una “cordial transició” al nou estat. El grup d’Esquerra Plural, que integra ICV, insta el Congrés a “facilitar” la celebració d’un referèndum a Catalunya i alhora a “impulsar un procés constituent” a tot l’Estat.

Rescat social

Però la mesura estrella d’Esquerra Plural és un “pla de rescat social” en la línia del que elabora Podem si guanya les generals i que “garanteixi que totes les persones tinguin les necessitats bàsiques assegurades”. En aquest sentit, proposa una renda mínima, un habitatge digne, la regulació de la dació en pagament i evitar la pobresa energètica. Per garantir els serveis bàsics, CiU proposa un pacte d’estat per a una despesa mínima en educació i sanitat.

Economia

Més enllà de reclamar que els catalans puguin decidir sobre el seu futur, CiU també reivindica que es doni resposta “amb celeritat” a les 23 propostes que Mas va presentar a Rajoy ja fa set mesos, així que es publiquin les balances fiscals i es revisi el model de finançament.

stats