Política 17/05/2018

El Suprem usa els revessos de les justícies europees com a argument per denegar la llibertat als encausats del Procés

Creuen que la decisió belga pot fer que Forcadell, Rull, Turull, Romeva i Bassa vulguin fugar-se

Dani Sánchez Ugart
2 min
El Tribunal Suprem avala l'Audiència Nacional. ACN

MadridLa sala penal del Tribunal Suprem ha desestimat aquest dijous els recursos de l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell i els exconsellers Josep Rull, Jordi Turull, Raül Romeva i Dolors Bassa contra la seva presó preventiva. Segons el Tribunal, encara hi ha risc de reiteració delictiva i de fuga. La interlocutòria, a més, destaca que "no hi ha precedents en la història europea recent d'un govern d'un estat federat alçant-se contra la Constitució estatal".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A la interlocutòria, de la qual ha estat ponent el magistrat Miguel Colmenero, fa servir el fet que la justícia belga, alemanya o escocesa estigui posant traves al lliurament dels exiliats per justificar el risc de fuga, i aprofiten per fer una nova estirada d'orelles als jutges europeus. Segons el text, l'estructura organitzativa que els dona suport, la seva consistència econòmica i els contactes internacionals del "grup" són "elements que han permès als que ja s'han fugat mantenir una aparença de vida normalitzada fora d'Espanya i de la residència que fins llavors era el seu domicili habitual".

Un cop més l'alt tribunal critica la decisió de diverses justícies europees de no entregar els exiliats. En concret, Colmenero i els altres dos magistrats diuen que es manté "la confiança que mereixen els sistemes de cooperació judicial internacional instaurats en l'àmbit de la Unió Europea", però recorden que la seva finalitat no és "enjudiciar l'actuació de les autoritats judicials d'un altre soci", sinó que pretenen "augmentar l'agilitat de la col·laboració" i afirmen que ha de basar-se "en un reconeixement de les resolucions judicials que té la seva raó de ser en el respecte mutu i en la confiança recíproca". Tot i això, reconeixen que "són evidents les dificultats existents per fer-los efectius mitjançant el lliurament a Espanya dels que s'han instal·lat en diversos països de la Unió".

Els magistrats continuen amb la rebequeria i denuncien a la interlocutòria que no té res a veure amb el camí judicial de les euroordres, i recorden que els consellers i Puigdemont són reclamats "per delictes molt greus, que fins i tot podrien afectar, en cas que els processats aconseguissin els seus objectius, a la mateixa estructura política i als valors de la Unió".

Però "en aquestes circumstàncies, la possibilitat que els recurrents considerin una opció viable la fugida de l'acció de la Justícia [...] s'incrementa, i ha de ser evitada per assegurar la tramitació adequada del procés".

Pel que fa al risc de reiteració delictiva, la sala indica que la conducta imputada als recurrents no ha consistit en un acte aïllat i que es va mantenir "encara després dels episodis de violència i dels tumults que van tenir lloc el 20 de setembre". A més, indiquen que "no hi ha indicis que s'hagi abandonat de manera clara i definitiva la idea de forçar la col·lisió amb l'Estat amb la finalitat de declarar la independència".

stats