Política 05/05/2017

La victòria ajustada de Díaz en la recollida d'avals dona ales a Sánchez

La presidenta andalusa guanya la primera batalla de les primàries del PSOE gràcies només al suport del sud

Mariona Ferrer I Fornells
4 min
Susana Díaz ha presentat aquest dimarts Pedro Sánchez en un esmorzar informatiu organitzat per Europa Press a Sevilla. EFE

MadridHi ha partit. Pedro Sánchez ha aconseguit superar amb escreix el primer round de les primàries del PSOE del 21 de maig i ha fet palès que el partit està molt més dividit del que es pensava Susana Díaz. La presidenta andalusa l’havia reptat a una batalla d’avals abans de l’inici de la campanya i el secretari general, per a sorpresa fins i tot de la seva candidatura, va aconseguir ahir sortir-ne més que airós. Amb el recompte de dades provisional, la presidenta andalusa va guanyar per poc més de 5.000 firmes, quan la seva intenció inicial era duplicar els avals de Sánchez gràcies al seu fort control de l’aparell, segons les xifres que va presentar cada candidatura i a l'espera dels resultats oficials. Ni haver-ne recollit 62.617 (més de 63.000 si es tenen en compte les firmes que ja hi havia a Ferraz), una xifra inèdita al PSOE, ja que representa un terç del cens a l’Estat, li ha permès fer la demostració de força que desitjava, ja que la seva victòria ha sigut ajustada: sobreviu gràcies al suport del seu feu, Andalusia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La mobilització sense precedents de la militància en la recollida d’avals va permetre a Sánchez sumar-ne més de 57.369 quan fa només una setmana la seva candidatura aspirava a tan sols 30.000. L’exlehendakari Patxi López, al mig entre els dos principals contendents a les primàries, va presentar-ne només 12.000, poc més del llindar de 9.368 (el 5% del cens) exigit per poder ser candidat. “Això no és una meta volant com volen alguns que sigui, sinó només la casella de sortida”, va advertir el seu portaveu, Óscar López, un dels ferms defensors de Sánchez fins al cop a Ferraz. Tot i que les primàries semblen cosa de dos, i el suport de López podria decantar la balança, el dirigent basc promet mantenir-se com a candidat fins al final.

La història del PSOE marca que el triomf en la batalla d’avals anticipa la victòria en la guerra de les primàries. Però totes les candidatures admeten que estan davant d’un escenari sense precedents: un quasi empat. Els afiliats han deixat ja ben clar que la batalla definitiva del 21 de maig serà més que disputada i que la federació andalusa, amb més de 45.000 militants, tornarà a tenir la paella pel mànec. Només en la presentació d’avals, que és el tràmit a superar per ser proclamat oficialment candidat, hi han participat un 70,22% dels afiliats en un cens oficial integrat per 187.494 persones. Dupliquen així la participació de fa tres anys, quan Sánchez va presentar 41.338 firmes enfront de les 25.238 del que llavors era el seu rival, el diputat Eduardo Madina -que ara dona suport a Díaz-, amb una participació del 38,60%. De fet, la mobilització d’aquelles primàries, del 66,76%, va ser fins i tot inferior als avals presentats, i Sánchez ha aconseguit gairebé tantes firmes com vots va sumar llavors.

Empat tècnic en la recollida d'avals a les primàries del PSOE (dades provisionals a l'espera del recompte oficial)

Les dues Espanyes

Els resultats també evidencien la fractura territorial del PSOE. Gairebé el 42% dels avals de Díaz són d’Andalusia -on triplica els del seu rival-, mentre que a Catalunya la baronessa obté sis cops menys suports que l’ex secretari general. Sánchez arrasa en tots els territoris de parla catalana, malgrat tenir el president valencià, Ximo Puig, totalment en contra, i la presidenta balear, Francina Armengol, fent campanya per López. De fet, si una cosa demostra la recollida d’avals és que els barons no han pogut controlar els militants. Sánchez s’imposa fins i tot en terrenys hostils com Astúries, governat pel president de la gestora, Javier Fernández. La bossa de suports de Díaz, en canvi, és a Andalusia, l’Aragó, Extremadura, Castella-la Manxa i Múrcia, tot i que amb resultats ajustats en aquests tres últims territoris. A Madrid, com al global de l’Estat, està empatat.

La gran incògnita és si Sánchez en tindrà prou per vèncer l’aparell del partit. Díaz insisteix que el deixarà en fora de joc, però l’ex secretari general pica a la porta cada cop amb més insistència. Ahir l’equip de la baronessa va entrar a pas ferm a la seu del PSOE carregat amb 17 caixes pensant que finalment farien un cop sobre la taula. Però la seva cara passava a l’estupefacció després que Sánchez anunciés que tenia més de 57.000 avals. El secretari general de les Joventuts Socialistes, Nino Torre, que exercia de portaveu de Díaz, no sabia cap a on mirar, i provava de no donar per bons els resultats.

El recompte oficial es va allargar fins ben entrada la matinada i encara es va deixar per completar aquest divendres. El comitè de garanties farà avui la proclamació provisional dels candidats, que seran definitius el dia 8. Tot i la resistència de López, les primàries són una batalla a dos que es disputarà el 21 de maig.

El doble de participació que el 2014

62.617: els avals de Susana Díaz, un terç del total de la militància

"Hem guanyat en avlas, ara guanyarem en vots", va dir ahir la baronessa, que es penjava la medalla de polvoritzar el rècord de firmes. Ara demana més suports per guanyar les primàries.

57.369: les firmes que, per sorpresa, va aconseguir sumar Sánchez

"S'equivocaven els que pensaven que guanyarien el congrés abans que votéssim", va advertir ahir Sánchez a Díaz, i va demanar el vot dels andalusos per poder canviar el país en sentit federal.

12.000: Patxi López suma els suports mínims per ser candidat

L'exlehendakari considera un "joc pervers" la guerra d'avals. Va presentar ahir el mínim de firmes i "un coixí" per poder ser candidat en les primàries fins al final.

stats