Política 02/02/2021

Toc d'atenció del Congrés al CGPJ: demana "respecte" per la separació de poders

La mesa recorda que les lleis les fa el poder legislatiu i rebutja la segona petició de Lesmes de fer-se escoltar a la cambra

2 min
La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, durant la reunió d'una comissió a la cambra baixa.

Nou episodi en el pols entre el poder legislatiu i el judicial a Espanya. La mesa del Congrés, on el PSOE i Unides Podem tenen majoria, ha rebutjat aquest dimarts la segona petició del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) de requerir-li un informe sobre la reforma exprés per limitar-li els poders mentre estigui en funcions, una reforma que ja s'està tramitant a la cambra baixa. En la resposta, a la qual ha tingut accés l'ARA, la mesa assegura que no té per què fer-lo, demana "respecte" per la separació de poders i recorda que les lleis les fa el poder legislatiu.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'òrgan de govern dels jutges, presidit pel conservador Carlos Lesmes –que té el mandat caducat des de fa més de dos anys–, havia demanat una reconsideració sobre la decisió de no demanar cap informe al CGPJ sobre la proposició de llei del PSOE i Podem que proposa limitar les seves funcions quan hagi finalitzat el seu mandat. De fet, la proposició ja encara la recta final i queda un sol tràmit –el debat d'esmenes parcials– perquè s'aprovi al Congrés.

Ara la mesa, amb la votació en contra del PP i Vox, insta el poder judicial a "respectar les deliberacions i decisions que s'adoptin a la cambra i instar el mateix respecte de qualsevol dels altres òrgans en l'exercici de les seves funcions que els puguin atribuir les lleis emanades de les Corts". En la mateixa direcció s'ha expressat la portaveu socialista al Congrés, Adriana Lastra, que en roda de premsa ha defensat que "la potestat legislativa la tenen les Corts Generals i en cap cas les Corts estan obligades a demanar informes o compareixences prèvies" en el cas de les proposicions de lleis.

Es tracta d'una contundent resposta, ja que el Congrés no acostuma a replicar a altres poders de l'Estat. De fet, la mateixa mesa argumenta que mai s'havia trobat amb un episodi similar.

El PP: "Una intromissió en la separació de poders"

A efectes pràctics, els partits de govern a Espanya acusen el poder judicial de voler violar la separació de poders, mentre que el PP argumenta que, al tractar-se de la modificació d'una llei orgànica, cal que almenys compareguin Lesmes i també la Comissió de Venècia per informar sobre la reforma. La portaveu popular, Cuca Gamarra, ha alertat que "s'està entrant en un perillós camí: la intromissió en la separació de poders i el deteriorament d'aquests poders".

De fet, el PP també ha demanat la reconsideració d'urgència a la junta de portaveus. En el cas de la petició del CGPJ, la mesa replica que només poden atendre peticions que es facin des dels grups parlamentaris, i no pas des d'altres poders, cosa que –donen a entendre– seria una ingerència en la separació de poders.

Però el CGPJ, en la seva reconsideració, acusava la mesa del Congrés d'habilitar un ple durant el gener, que no és hàbil, per "accelerar encara més la tramitació de la reforma", que busca que Lesmes no faci nomenaments importants amb el mandat caducat, ja que correspon a una majoria que actualment no hi ha a les Corts espanyoles. La mesa li replica que va ser la majoria del Congrés qui va decidir tant incloure en l'ordre del dia el debat d'esmenes a la totalitat com també qui va decidir rebutjar les esmenes que havien presentat els partits, ja que "exerceix, juntament amb el Senat, la potestat legislativa de l'Estat".

stats