Política 13/05/2019

Una trucada per "no deixar escapar" Elsa Artadi

Mas relata com va fitxar la candidata de JxCat a Barcelona pel Govern de l'any 2015

Núria Orriols
3 min
Una trucada per "no deixar escapar" Elsa Artadi

Barcelona"Truca l'Elsa. No la podem deixar escapar". Aquesta és una frase de l'expresident de la Generalitat Artur Mas el setembre del 2015, quan Junts pel Sí va aconseguir 62 diputats i la CUP 10 a les eleccions del 27 de setembre. El llavors cap de l'executiu ja intuïa que Andreu Mas-Colell no repetiria al capdavant d'Economia i temia que Artadi, que va entrar a la Generalitat com a col·laboradora seva, també marxés del Govern.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'expresident va encarregar a un estret col·laborador seu del departament de Presidència que la convencés. "Sobretot truca-la i, si no te'n surts, avisa'm perquè hi parlaré jo directament", ha confessat Artur Mas aquest dilluns en un míting de Sarrià, mentre Elsa Artadi l'escoltava des de la primera fila, davant unes dues-centes persones, al costat de l'exalcalde Xavier Trias i els candidats Neus Munté i Jordi Martí.

No va fer falta que Mas agafés personalment el telèfon. Artadi es va quedar: primer com a secretària d'Economia i, després, com a directora general d'Afers Interdepartamentals. Què va passar en aquella trucada?

Una trucada per "no deixar escapar" Elsa Artadi

Ha calgut esperar el torn d'Artadi per esbrinar-ho. L'expresident ha donat pas a la candidata, que ha pujat a l'escenari en un dia especial, ja que feia el seu primer míting en campanya al seu barri, a Sarrià. "Aquesta és la meva parada de ferrocarril", ha dit assenyalant la sortida del Putxet, a la plaça de Joaquim Folguera. El col·laborador de Mas, que la va trucar el 2015, va ser concís: "Escolta, comptem amb tu". "És l'única cosa que em va haver de dir perquè em quedés", ha dit Artadi, que ha assegurat que va seguir una gran etapa a l'administració de la Generalitat, sobretot al capdavant de la direcció general d'Afers Interdepartamentals.

Reconeixement a Neus Munté

Mas no només ha tingut paraules per a Artadi, també ha mencionat Neus Munté, amb qui ha admès que va passar un dels "moments més difícils" al Govern a finals del 2015, quan va fer el pas al costat per evitar eleccions anticipades. Munté, ara número tres per Barcelona, era llavors l'encarregada del departament d'Afers Socials i Família. "Vas ser una molt bona consellera, en moments molt complicats vas saber parlar amb la gent i escoltar-la. Això és essencial en política", li ha dit l'expresident, que ha seguit els elogis per la seva tasca com a consellera de Presidència, ja amb el govern de Carles Puigdemont (tot i que no va acabar el mandat per "respecte" a les responsabilitats penals).

Una trucada per "no deixar escapar" Elsa Artadi

També Artadi s'ha referit a l'exconsellera, amb qui comparteixen pas pel departament de Presidència. La número dos de JxCat li ha reconegut el rol a l'hora de forjar la llista de Junts per Catalunya a Barcelona. "Hem pogut fer una llista de JxCat perquè la Neus ha aconseguit que hi hagi una candidatura de partit on s'han integrat altres persones. Gràcies, Neus, per aquesta feina al llarg d'aquests mesos, no ha estat fàcil", ha conclòs Artadi.

Munté va guanyar les primàries del PDECat però va acceptar anar de número tres a la candidatura perquè l'exconseller Joaquim Forn i Elsa Artadi fessin tàndem al capdavant. També és qui va negociar, per part de la federació del PDECat de Barcelona, juntament amb Mercè Homs, la composició final de la candidatura, a la qual s'han incorporat Ferran Mascarell i independents com l'advocat Sergi Blàzquez, a més de regidors actuals del partit com Jordi Martí. Tot plegat en un clima de tensió interna que ja fa temps que aquest espai arrossega i que es pot desencadenar a l'estiu.

stats