Política 01/02/2023

El Govern i el PSC pacten els pressupostos i obren un nou cicle polític

Aragonès deixa enrere la majoria independentista de la investidura però guanya un any de marge per governar

4 min
El president Pere Aragonès i el primer secretari del PSC, Salvador Illa, després de firmar el pacte de pressupostos.

BarcelonaDesprés de gairebé tres mesos de negociacions, retrets, cessions imprevistes i algun ultimàtum, el Govern i el PSC han arribat aquest dimecres a un acord i Catalunya tindrà nous pressupostos aquest 2023. Les converses entre les dues parts s'havien reactivat dilluns després que el president Pere Aragonès acceptés a contracor l'exigència socialista de construir la ronda Nord de la carretera B-40 i avui ha sigut el dia de la fumata blanca. Així doncs, el Govern ja té garantits els vots del PSC i dels comuns, suficients per aprovar els comptes al Parlament. Tant l'executiu català com els socialistes s'han afanyat a demanar que ningú vegi el seu acord com una aliança estable, sinó un pacte puntual. Malgrat tot, l'acord obre un nou cicle polític a Catalunya: enterra definitivament la majoria independentista que va investir Aragonès el 2021 i fa entrar el PSC en la governabilitat catalana per primera vegada en més d'una dècada. Republicans i socialistes no votaven uns comptes junts des del 2009.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot ha començat ben d'hora al matí, després que aquest dimarts a la nit les dues parts deixessin ja les converses encarrilades. El primer a parlar ha sigut el líder del PSC, Salvador Illa, que ha justificat el seu pacte amb el Govern "en defensa dels interessos dels catalans" –els comptes són expansius, amb un volum global de 41.000 milions–. Ara bé, també ha deixat clar que no és, en cap cas, "un acord de legislatura". "Em preocupa molt poc si [Aragonès] podrà esgotar la legislatura o no. Em preocupa que governi i el que li hem donat és un instrument perquè governi", ha dit. El Govern ha fet més o menys la mateixa lectura. La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha dit que era "un acord de pressupostos i no un acord d'investidura" i que no feia esvair les "diferències enormes" amb el PSC.

Si tot i l'acord tothom marca distàncies és perquè les dues parts n'obtenen avantatges però també contraindicacions. El pacte permet a Illa presentar el PSC com un partit responsable en la seva cursa cap al Palau de la Generalitat, però, alhora, dona aire al govern d'Aragonès per intentar esgotar la legislatura. Aragonès aconsegueix aquest any de marge per allunyar unes eleccions anticipades, però es fa una foto al costat del PSC que preferiria haver-se estalviat pocs mesos abans de les municipals. No fa tant, el 8 d'octubre passat, el president d'ERC, Oriol Junqueras, vetava els socialistes per a qualsevol pacte i els acusava d'haver-se "encetat les mans aplaudint" la repressió. Gairebé quatre mesos després, l'acord per als comptes amb el PSC ha quedat segellat aquesta tarda amb una encaixada entre Illa i Aragonès al Palau de la Generalitat.

  • Firmar un conveni amb el govern espanyol en el primer trimestre del 2023 per desenvolupar el projecte de la ronda Nord de la B-40
  • Accelerar el projecte d'oci del Hard Rock: enllestir els processos previs a l'aprovació del pla urbanístic el primer semestre del 2023
  • "Guanyar capacitat" en lloc d'"ampliació": el concepte que ha permès l'acord sobre l'aeroport
  • Salvador Illa adverteix que l'acord de pressupostos "no és cap pacte de legislatura"
  • El Govern celebra demà dijous un consell extraordinari per aprovar el projecte de llei i portar-lo al Parlament

La negociació entre el Govern i el PSC no ha sigut mai un problema de números. És a dir, han hagut de negociar determinades partides, però aquest no ha estat en cap moment l'obstacle principal. Els grans esculls han sigut uns altres dos: el primer, que el PSC volia un compromís amb tres grans projectes que feien arrufar el nas al Govern però que ha acabat acceptant: la reforma de l'aeroport, el desbloqueig del projecte d'oci Hard Rock i l'impuls de la B-40. El segon gran escull, que els socialistes han volgut exhibir que són el primer partit en vots de les últimes eleccions i que, per tant, tenien la paella pel mànec. Tot plegat ha complicat i endarrerit la negociació i, en alguns moments, fins i tot l'ha fet perillar.

"Torna el tripartit"

Seguint el guió previst, Junts ha criticat l'acord amb contundència. "Torna el tripartit a Catalunya de la mà de Pere Aragonès", ha proclamat el seu líder parlamentari, Albert Batet, que ha acusat el president d'haver "abandonat" la majoria independentista "del 52%". Poc abans que transcendís l'acord, el secretari general dels juntaires, Jordi Turull, havia fet arribar una carta a Palau en què demanava a Aragonès que reconsiderés la seva aproximació als socialistes i recuperés la "unitat" independentista pactant amb el seu partit. Però les ferides obertes per la sortida del Govern de Junts eren massa recents, i malgrat que tant des del partit de Turull com des del Govern feien l'esforç de negociar des de fa mesos, ja feia setmanes que cap de les parts es creia que el pacte fos possible.

El president de Junts al Parlament, Albert Batet, aquest dimecres.
La líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, aquest dimecres.

Els pressupostos seran possibles també perquè els comuns hi posaran els seus vuit vots fruit del pacte que ja havien signat amb el Govern a principis del mes de desembre. Ells s'oposen a l'ampliació del Prat, a Hard Rock i a la B-40, però no han volgut trencar l'acord que tenien amb Aragonès. L'argument és que als comptes no hi ha "ni un euro" públic destinat a aquests tres macroprojectes i confien que, pel seu impacte ambiental, la justícia els acabarà tombant. A Madrid, la Moncloa ha celebrat el pacte per donar un cop de mà al PSC, mentre que el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, l'ha utilitzat per continuar intentant desgastar el president Pedro Sánchez acusant-lo de "blanquejar" l'independentisme.

Reunió extraordinària

Ara el següent pas és que aquest dijous al matí el Govern aprovarà el projecte de llei dels comptes en un consell executiu extraordinari i després els portarà al Parlament perquè en comencin el tràmit. La votació definitiva s'espera per a principis de març. Seran els segons pressupostos del govern Aragonès i, sobretot, els primers des que governa en solitari. Pactar amb el PSC el desgastarà a ulls d'una part de l'independentisme, però li donarà aire per governar com a mínim un any més.

stats