Política 13/09/2014

Turull recorda al govern espanyol que és el jutge qui ha de dir què és legal o no

El portaveu de CiU al Parlament respon al fiscal general de l'Estat que al Govern no li "tremolaran les cames" a l'hora de defensar la democràcia

Acn
2 min
Jordi Turull a Arenys de Mar. / ACN

Areny de MarEl portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull, afirma que l'estat espanyol comet "un nou error" en no voler escoltar el clam de la Diada. Turull recorda que el govern de l'estat espanyol "no té la competència per dir què és legal i què no ho és" i li demana "que no faci de poder judicial" de la mateixa manera que aspira a "que les instàncies judicials no facin política".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Constitució en mà i Estatut en mà, la Llei de consultes és perfectament legal", afirma. Turull respon també al fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, que va amenaçar Artur Mas amb aplicar "tots els instruments del Codi Penal" si es treuen les urnes el 9-N: "No ens tremolaran les cames a l'hora de defensar la democràcia".

Turull ha fet aquestes declaracions des d'Arenys de Munt, que aquest dissabte 13 de setembre celebra el cinquè aniversari de la primera consulta popular sobre la independència de Catalunya. "Va ser un punt d'inflexió perquè Arenys ens va ensenyar el camí", ha dit Turull en relació a la consulta i a la unió dels partits per a un fi comú. "Són principis necessaris ara", diu.

El portaveu de CiU afirma que el Govern i els partits pro consulta mantenen la determinació perquè es pugui votar el 9-N malgrat, diu, actituds "desafortunades" provinents de l'estat espanyol. "Tenim un poble dempeus que avança en termes de democràcia i llibertat i un estat espanyol que retrocedeix a mitjans del segle passat", ha etzibat.

Jordi Turull ha titllat de "lamentable" el fet que el govern espanyol menystingui la manifestació de la Diada i assegura que està comenten "un nou error". En aquest sentit, el portaveu de CiU apel·la a la "reflexió" perquè la consulta del 9-N es pugui desenvolupar amb total normalitat i garanties: "Si hi ha quelcom que no es pot parar és la democràcia", afirma.

El portaveu de CiU també ha respos des d'Arenys de Munt el fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, que aquest divendres advertia Artur Mas que l'estat espanyol té a la seva disposició "tots els instruments del Codi Penal per posar-los en marxa" si s'intenta dur a terme una eventual consulta invalidada pel TC: "Diuen que no els tremolarà la ma a l'hora d'aplicar el Codi Penal. A nosaltres no ens tremolaran les cames a l'hora de defensar la democràcia".

Turull insisteix que la consulta es farà i es farà ben feta i recorda que el pròxim divendres el Parlament de Catalunya es dotarà de l'instrument legal que la valida, com és la Llei de consultes. "Tenim un aval i el govern espanyol no té la competència per dir què és legal", ha afegit Turull.

En aquest sentit, el portaveu de CiU demana al govern espanyol que no pretengui fer de poder judicial i també demana que les diferents instàncies judicials no vulguin fer política perquè "preguntar als ciutadans és legal" i "Constitució en ma i Estatut en ma", la Llei de consultes és també "perfectament legal".

stats