Política 12/10/2019

La manifestació del 12-O punxa a les portes de la sentència: unes 10.000 persones surten a defensar la unitat d'Espanya

El PP i Cs han avisat que el veredicte del Tribunal Suprem "s'ha d'acatar" i Vox ha tornat a demanar l'empresonament de Quim Torra

Mireia Esteve / Laia Seró
8 min
La manifestació del 12-O punxa a les portes de la sentència: unes 10.000 persones surten a defensar la unitat d'Espanya

BarcelonaA les portes de la sentència de l'1-O, l'unionisme punxa al carrer. Com en els últims anys, entitats espanyolistes han organitzat una marxa pel centre de Barcelona per celebrar el Dia de la Hispanitat, el 12 d'Octubre. Espanya i Catalans, amb el suport de Societat Civil Catalana, ha sigut l'entitat encarregada de preparar la manifestació, que ha començat al passeig de Gràcia –a l'altura amb el carrer Aragó– i ha acabat a plaça Catalunya. La marxa ha portat el lema de "Per la Hispanitat, Catalunya suma" i, en total, hi han participat 10.000 persones, segons la Guàrdia Urbana –55.000 menys que l'any passat–. L'organització ha elevat la xifra fins a les 200.000 persones.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A plaça Catalunya s'ha celebrat l'acte final de la manifestació, que ha estat presentat per la periodista i traductora valenciana Cristina Seguí i pel presentador de televisió i director general de Joventut de la Comunitat de Madrid Pedro García Aguado. La marxa arriba just els dies previs en què està previst que es faci pública la sentència de l'1-O, i molts dels discursos han anat en aquesta línia. Així, representants de les entitats unionistes que han participat a la manifestació han defensat la unitat d'Espanya davant una probable resposta al carrer de l'independentisme al veredicte del Tribunal Suprem.

Així, el vicepresident d'Espanya i Catalans, Javier Mejino, ha posat en valor i s'ha mostrat "orgullós" del poder judicial espanyol. "Farà bé els seus deures i posarà al seu lloc els que han anat en contra de la llei", ha assegurat. I ha afegit: "Ni oblit ni perdó, llargs anys de presó". En l'acte de plaça Catalunya, els organitzadors també han volgut retre homenatge als cossos i forces de seguretat de l'Estat. Durant els parlaments, el president de Societat Civil Catalana (SCC), Fernando Sánchez Costa, ha demanat "responsabilitats" als dirigents independentistes que han deixat Catalunya "trencada". Per a Sánchez Costa, la iniciativa del Tsunami Democràtic –que preveu donar resposta a la sentència del Procés– no és més que un "tsunami de confrontació". Així, el líder de SCC ha avisat que si l'independentisme intenta "trencar el sentiment de fraternitat entre espanyols i catalans", hi plantaran cara "de manera democràtica i cívicament".

A l'escenari també hi han pujat representants de Tabàrnia, que han exhibit un capgròs que representava l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i n'han fet sàtira. Entre el públic també n'hi havia un del president de la Generalitat, Quim Torra, vestit de nazi. Els membres d'aquesta plataforma han ironitzat sobre l'independentisme i han preguntat: "¿La independència, quan?"

Abans, també ha parlat el fundador de Somatemps, Javier Barraycoa, ha qualificat de "secta" el govern de la Generalitat. "S'ha de denunciar i combatre", ha exigit. Així, Barraycoa ha denunciat els "col·laboradors necessaris" per haver arribat a aquesta situació i ha apuntat a l'expresident espanyol Felipe González i també l'expresident català Jordi Pujol. "La Generalitat s'ha convertit en una estructura d'estat tirana, opressora i sectària, i s'hi ha de resistir amb tots els mitjans que estiguin al nostre abast", ha insistit.

L'últim a intervenir ha sigut el vicepresident d'Empresaris de Catalunya i actual regidor del PP a l'Ajuntament de Barcelona, Josep Bou, que ha demanat a partits i entitats que s'uneixin per defensar el constitucionalisme. "Necessitem una estratègia comuna, amb directives clares i contundents. Mentre ells divideixen, nosaltres sumem", ha demanat Bou. El regidor popular ha mostrat el seu suport a Catalunya Suma, la plataforma que aplega 12 entitats unionistes. Bou ha acabat la seva intervenció ha posat punt final a l'acte, que ha acabat amb l'himne espanyol.

La manifestació ha aplegat centenars de persones i ha estat encapçalada per representants de les entitats organitzadores i també de PP, Ciutadans i Vox. Per part dels populars, hi ha participat la candidata de la formació a Barcelona al 10-N, Cayetana Álvarez de Toledo, i també el president del partit a Catalunya, Alejandro Fernández. La líder del partit taronja a Catalunya, Lorena Roldán, també ha assistit a la manifestació, acompanyada de la cap de llista per Barcelona a les eleccions del 10 de novembre, Inés Arrimadas. Per part del partit d'extrema dreta, la comitiva ha estat liderada pel seu màxim representant a Catalunya, Ignacio Garriga.

Els organitzadors han preparat autocars des de Tarragona, Reus, Girona, Sils, Figueres i també Madrid per facilitar el desplaçament dels manifestants. Durant la marxa, s'han sentit crits contra l'expresident Carles Puigdemont ("Puigdemont, a presó!"), així com els lemes "Jo soc espanyol" i "Visca Espanya". L'ambient a la manifestació era tranquil i no hi ha hagut incidents. Alguns dels manifestants, a més, també han exhibit pancartes en suport a la Guàrdia Civil i banderes preconstitucionals.

Partits i entitats demanen acatar la sentència

El president de Societat Civil Catalana, Fernando Sánchez Costa, ha fet una crida a la "serenitat i la calma" davant les previsibles mobilitzacions per respondre a la sentència de l’1-O. "Ve una setmana complicada, però la democràcia espanyola està preparada", ha assegurat. Sánchez Costa ha avisat que en un escenari de "desbordament", SCC està preparada per "tornar a plantar cara i mobilitzar-se per defensar l’estat de dret".

Arrimadas ha tornat a carregar contra el president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, i li ha exigit que no concedeixi cap indult ni cap "privilegi" als presos. "Sigui quina sigui la sentència, demanem a Sánchez que l’acati i que no concedeixi indults", ha demanat la candidata de Cs per Barcelona el 10-N davant la imminent publicació de la sentència de l’1-O prevista per dilluns. Arrimadas també ha expressat el seu suport a la Guàrdia Civil i ha censurat que cap representant del PSOE o del PSC no sigui a la manifestació de Barcelona.

Per la seva banda, la líder de Cs a Catalunya, Lorena Roldán, ha tornat a criticar el Govern de Quim Torra, després d'haver presentat, el passat dilluns, una moció de censura que no va sumar els suports suficients per prosperar. "A les portes de la sentència, el separatisme continua amenaçant que continuaran saltant-se les lleis. Torrent ja actua com Carme Forcadell", ha criticat. En aquest sentit, ha avisat que sortiran al carrer mentre "Torra intenti imposar el seu totalitarisme".

Per la seva banda, la candidata del PP per Barcelona el 10-N, Cayetana Álvarez de Toledo, ha avisat que els pròxims dies seran "decisius i transcendentals" i que s’hauran de tractar amb "serietat, maduresa i amb fermesa democràtica". En aquest sentit, i a les portes de la sentència de l’1-O, s’ha mostrat "tranquil·la de pertànyer a un estat de dret i democràcia com Espanya" i ha recordat que "tothom ha de complir amb la sentència". Així, ha receptat que, davant "l’intent d’acabar amb la nostra condició de ciutadans lliures i iguals", la resposta és un "constitucionalisme militant". El diputat i candidat de Vox per Barcelona el 10-N, Ignacio Garriga, ha tornat a demanar l’empresonament de Quim Torra i la suspensió de l’autonomia de Catalunya.

Neix la plataforma Catalunya Suma

Paral·lelament, la plataforma que agrupa fins a 12 entitats unionistes, Catalunya Suma, s'ha presentat davant els periodistes aquest mateix dissabte obrint les seves portes a tot aquell que "respecti" la integritat territorial de l'Estat i vulgui viure en "llibertat". Així ho han afirmat el secretari de la plataforma, Enrique Parellada, i el seu portaveu, Carlos Portales, abans que comencés la manifestació convocada pel Moviment Cívic Espanya i Catalans i Catalunya Suma amb motiu del 12-O que recorre aquest matí el Passeig de Gràcia barceloní.

Parellada ha assenyalat que "arran" del procés independentista van començar a sorgir a Catalunya diverses associacions que, des de diferents àmbits, combaten els postulats "separatistes" amb un "treball molt meritori". Aquestes organitzacions han decidit ara "coordinar-se" sota el paraigua de Catalunya Suma per mantenir una "unitat d'acció", ha indicat. "Volem demostrar que Catalunya, des de la seva catalanitat, pot sumar molt per Espanya", ha afirmat Parellada en declaracions recollides per l'agència Efe.

Portales, al seu torn, ha reivindicat el caràcter "transversal" de la plataforma, que ha dit que no és "ni de dretes, ni d'esquerres ni de centre", sinó que busca treballar per la "llibertat", segons el seu parer "dia a dia trepitjada pels independentistes". Entre les organitzacions que participen a Catalunya Suma es compten a Espanyols a peu, Convivència Cívica, Empresaris de Catalunya, Moviment Cívic Espanya i Catalans, Som Tabàrnia o l'Assemblea Nacional Espanyola.

Manifestació antifeixista a plaça Sant Jaume

D'altra banda, gairebé a la mateixa hora, unes 250 persones, segons la Guàrdia Urbana, també s'han manifestat pel centre de Barcelona per protestar contra el dia de la Hispanitat. Amb crits, banderes i pancartes contra el feixisme, els neonazis i els cossos policials, els antifeixistes també han criticat la festivitat del 12 d'octubre, el colonialisme i el capitalisme, i s'han sentit algunes proclames a favor dels CDR presos, el Kurdistan i els immigrants. No hi ha hagut cap incident, segons informa l'ACN, i en el manifest final han fet una crida a lluitar contra el feixisme al carrer.

Manifestants antifeixistes al centre de Barcelona

Els manifestants han sortit de la plaça Sant Jaume poc abans de les 12, han baixat fins al final de la Via Laietana, han arribat al parc de la Ciutadella, han pujat pel passeig Picasso, han donat la volta pel Mercat del Born i passant pel passeig del Born han finalitzat al Fossar de les Moreres. Tot el recorregut ha estat fortament vigilat per antiavalots dels Mossos d'Esquadra i un helicòpter de la policia catalana, sobretot a la Via Laietana, a l'edifici de Correus, a l'Estació de França, al parc de la Ciutadella i al passeig Picasso.

L'extrema dreta crema una estelada a Montjuïc

L’extrema dreta també ha sortit aquest 12 d’Octubre amb la seva tradicional manifestació que comença a la plaça d’Espanya i s’ha enfilat fins a Montjuïc. Escortats per desenes d’agents dels Mossos d’Esquadra, el centenar llarg d’assistents han iniciat el recorregut al migdia entre simbologia feixista, consignes ultres i crits d’uns organitzadors que s’esforçaven –sense èxit– a formar els manifestants. “Fileres de quatre! No és tan difícil! A veure... Els que esteu fent forma de patata! Fi-le-res-de-qua-tre!”, cridava contínuament una de les joves amb megàfon. Els de seguretat –o sigui, els simpatitzants que carregaven una mena d’escuts pintats dels colors de la bandera d’Espanya i una creu blanca– també rebien ordres: “A la dreta! A la dreta!”, insistien.

Convocats per la Falange i Democracia Nacional (DN), els simpatitzants han exhibit banderes franquistes durant tot el recorregut, han fet la salutació feixista en diverses ocasions i han repetit càntics contra l'independentisme i reclamant la unitat d'Espanya. “Aquesta és la nostra terra i s’ha de defensar”, “Puigdemont, a presó”, “Catalanitat és espanyolitat”, “Jove espanyol, defensa la teva nació” han sigut alguns dels lemes més corejats. Però, sens dubte, el crit estrella ha sigut “El Valle no se toca”, que els manifestants han rescatat en referència a l’exhumació de la tomba del dictador Francisco Franco que es preveu que tingui lloc abans del 25 d’octubre. Aquest divendres, de fet, el Valle de los Caídos ja va tancar per procedir a retirar les restes els pròxims dies, un acte que Luís Mateos, secretari nacional de Democracia Nacional, ha qualificat en els parlaments finals de “profanació” i “humiliació cap als patriotes”.

Les consignes ultres s’han anat alternant durant la manifestació amb els crits logístics dels responsables de l’organització, que seguien esforçant-se en endreçar els assistents: “No correu!”, insistien quan la pancarta de Democracia Nacional s’avançava i deixava massa enrere la capçalera de La Falange. I, de nou, les files de quatre que es desfeien: “Va, files de quatre, que sembla que siguem quatre gats! Foteu-li més sang, hòstia, que és una vegada a l’any!”.

A l'arribada de la marxa ultra a la plaça de Sant Jordi, a la muntanya de Montjuïc, els manifestants han cremat una bandera estelada enmig de crits d’“Unitat nacional!”, bengales i braços alçats. Quan ja era cendra, també han cantat el ‘Cara al sol’.

Durant els parlaments finals, i entre botigues de marxantatge feixista –com una placa de carrer en alemany, Adolf Hitler Strasse, i diversos souvenirs amb estètica militar–, han pres la paraula veus destacades de l’extrema dreta espanyola. Mateos ha carregat contra el moviment feminista, que considera que ara es preocupa per “imbecilitats” com els casos d’assetjament de Plácido Domingo, i contra el moviment ecologista que ha agafat força l'últim any. El secretari nacional de DN no s’ha estat d’insultar Greta Thunberg, la jove sueca que va inaugurar els Fridays for Future: “És una nena malalta, repel·lent i grotesca”, ha propinat.

Al final de la manifestació també ha pres la paraula Manuel Andrino, cap nacional de la Falange, que ha qualificat de "marca blanca del PP” les files de Vox, a les quals ha criticat per haver-se unit a la convocatòria espanyolista de plaça Catalunya. Andrino també ha demanat la derogació de la Constitució, “que és la causant de la situació actual”, i la detenció “immediata” del president Quim Torra. “La unitat d’Espanya és més important que el que anomenen democràcia i llibertat”, ha sentenciat.

L'extrema dreta de Barcelona crema una estelada al final del recorregut de la manifestació ultra del 12 d'octubre
stats