ELECCIONS 25-N
Política 28/09/2012

ICV i SI inicien les primàries entre els adherits per escollir els candidats de les seves llistes electorals

Joan Herrera ja va anunciar la voluntat de liderar de nou la candidatura dels ecosocialistes, però l'anterior cap de llista de Solidaritat, Joan Laporta, va marxar de la formació

Acn
3 min
Joan Herrera al Parlament / XAVIER BERTRAL

BarcelonaICV ha obert aquest divendres el procés de primàries a través del qual s'acabarà escollint el candidat a la presidència de la Generalitat el proper 13 d'octubre. No s'esperen gaires sorpreses un cop el líder del partit, Joan Herrera, ja ha anunciat que vol repetir com a cap de llista. En tot cas, tots els militants i també qualsevol persona independent que compti amb l'aval de 50 adherits al partit, podrà presentar-s'hi. "El que fèiem abans en tres setmanes o un mes ho farem ara en 15 dies", ha explicat el secretari d'organització del partit, Lluís Moreno. Tot i les urgències, ICV no ha volgut renunciar a un procés de selecció que fan servir des de fa 10 anys i que "assegura la democràcia interna". Des d'aquest divendres 28 de setembre i fins al proper 5 d'octubre els candidats que vulguin presentar-se a les primàries tindran temps de recollir els avals necessaris. Per a la circumscripció de Barcelona en són necessaris 50, i 15 per a les de Lleida, Tarragona i Girona.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Un cop definits els candidats a les primàries per a cada circumscripció, la campanya interna i també les votacions començaran el proper dia 6 d'octubre. La votació electrònica dels candidats, a través de la pàgina web d'ICV es farà entre el 6 i el 8 d'octubre, i la votació a les urnes que se situaran a les agrupacions locals d'ICV es farà entre els dies 9 i 12 d'octubre. Tots els militants d'ICV, així com aquells que tinguin el carnet 'd'amic' tenen dret a participar en la votació. Finalment, els candidats quedaran proclamats en el Consell Nacional del proper 13 d'octubre. Un cop proclamats, els caps de llista definiran qui compondrà les llistes electorals del partit per a les properes eleccions al Parlament de Catalunya. La llista definitiva d'ICV haurà de ser acordada amb el seu soci de coalició, EUiA, que en paral·lel decidirà qui són els seus candidats.

Els adherits a Solidaritat escolliran tots els membres de les llistes

De la mateixa manera, el secretari general de Solidaritat (SI), Uriel Bertran, ha anunciat aquest divendres al matí que les seves llistes per concórrer a les eleccions es faran també mitjançant un sistema de primàries obertes a tots els adherits. Segons Bertran i en al·lusió a la negativa del PSC a fer primàries, "sempre hi ha temps i és una qüestió de voluntat política", i ha afegit que el procés de selecció no només serà del cap de llista sinó que també es podran escollir tots i cadascun dels membres de la llista. "Estem en contra que siguin escollits per un sistema de quotes o nomenats a dit per l'executiva de torn", ha afirmat.

Segons el secretari general de Solidaritat, la seva formació va néixer "amb dos eslògans clars: regeneració democràtica i independència", i ha reivindicat el fet que es tracti d'un procés "nou". El reglament, pendent d'aprovar-se aquest diumenge durant el consell nacional extraordinari, preveu un procés que durarà deu dies i culminarà el 14 d'octubre, dia en què tots els militants de Solidaritat votaran i confeccionaran la llista amb la qual concorreran a aquestes eleccions.

Bertran ha avançat que es podrà escollir un presidenciable (que requerirà 50 avals), un cap de llista per a cada una de les 4 circumscripcions (que requerirà 25 avals) i per a la resta de la llista no caldrà cap aval. Tothom es podrà presentar al que vulgui i fins i tot amb la possibilitat de formar equips oberts fins a un màxim de 3 persones, en què l'adherit podrà votar un, dos o els tres membres de l'equip lliurement.

stats