Política 01/06/2021

Vox impedeix que el Parlament faci una declaració institucional en contra de l'homofòbia

L'oposició carrega contra el partit d'extrema dreta i els acusa "d'emparar" aquest tipus d'agressions

3 min
El líder de Vox al Parlament, Ignacio Garriga, ahir a la cambra catalana.

BarcelonaLes declaracions institucionals del Parlament han de ser aprovades per unanimitat -el decàleg per aïllar Vox proposava eliminar aquest requisit del reglament, però encara no s'ha tirat endavant-. És per això que la cambra catalana no podrà fer-ne una per condemnar l'homofòbia a causa del vot en contra de Vox, que s'ha oposat al text proposat per la presidenta de la cambra, Laura Borràs. El partit d'extrema dreta estava a favor de condemnar l'agressió homòfoba múltiple que hi va haver aquest cap de setmana a Barcelona en concret, però no ha donat suport a diferents punts de la declaració que es referien, segons fonts parlamentàries, a polítiques contra la discriminació i dades de les agressions per motius LGTBI-fòbics. Finalment, els grups han acordat que sigui la junta de portaveus qui formuli la declaració per majoria. "Ja vam advertir que no hi haurien declaracions institucionals en aquesta casa si continuàvem amb el cordó sanitari a Vox", ha deixat anar el portaveu del grup, Joan Garriga, en roda de premsa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El text de la declaració fa una referència al Dia Internacional contra l'Homofòbia, la Transfòbia i la Bifòbia, que va tenir lloc el 17 de maig, i reivindica que "cal seguir treballant per garantir la dignitat, la llibertat i l'exercici dels drets fonamentals de les persones LGTBI+". En aquest sentit, defensava que "a nivell legislatiu es continua treballant", com es mostra en "la previsió que l'agenda 2030 inclogui normes i impulsi lleis per seguir avançant en la no discriminació i la igualtat real", i remarcava que cal seguir insistint en "desenvolupar polítiques públiques LGTBI+".

"Es continuen donant casos d'exclusió familiar, assetjament a les xarxes socials o en els nuclis socials per motius de la identitat sexual o expressió de gènere, així com agressions i violència contra el col·lectiu LGTBI+". "No podem acceptar que aquest any hi hagi hagut 74 incidències per LGBTI-fòbia i més de 850 des del 2004", critica el text citant dades de l'Observatori contra l'Homofòbia.

Davant d'aquestes dades, el text proposa que el Parlament mostri "tot el suport i reconeixement a les persones que han viscut situacions de menyspreu, discriminació o violència per raó de la seva orientació sexual i/o identitat de gènere" i afegeix que "condemna de forma enèrgica i absoluta totes les agressions que s’han produït, especialment les brutals agressions que han tingut lloc aquest cap de setmana". "Són incidents i situacions intolerables, que no tenen cap mena de cabuda en la nostra societat i que reclamen del rebuig frontal de tota la societat, així com de les institucions", sentencia, i crida la societat i les administracions públiques a treballar en "l'erradicació de la LGTBI-fòbia així com de tota la discriminació per raó de gènere i orientació sexual". Tots els grups excepte Vox hi estaven a favor, segons fonts parlamentàries.

"Condemnem les agressions amb total rotunditat, però no ens hi podem sumar sense poder esmenar-la i suprimir allò que hauria d'estar fora de la declaració, com les consideracions ideològiques, una intrusió a la vida de les persones a través de programes de difusió d'una ideologia", ha dit Joan Garriga. El portaveu del grup d'extrema dreta ha considerat que hi ha coses com "l'agenda 2030 i totes aquestes polítiques educatives" que "són opinables". És per això que Vox ha proposat que es fessin dues declaracions, una de condemna a l'agressió puntual i l'altra sobre la resta de punts, per poder votar a favor de la primera. "Els pares tenim dret a defensar que aquestes polítiques estiguin a favor dels drets morals", ha dit.

Crítiques del PSC, la CUP i els comuns

El portaveu adjunt del PSC, Raúl Moreno, ha sigut molt crític amb el no de Vox a la declaració i ha acusat l'extrema dreta de "desvirtuar la realitat, falsejar les dades" i buscar "excuses per no sumar-se al que pensa la majoria". "No es pot permetre cap tipus d'agressió", ha considerat. En aquest sentit, ha defensat que els paràgrafs que volia suprimir Vox "no especifiquen ni quin tipus de polítiques s'han de fer, i l'altre comptabilitza el nombre de persones que han patit violències".

El diputat de la CUP Xavier Pellicer ha sigut encara més contundent quan ha vinculat l'augment d'agressions homòfobes però també masclistes amb el fet que hagi entrat Vox al Parlament. "És catalitzador i accelerador d'agressions masclistes, racistes i homòfobes", ha afirmat. Per això, ha defensat donar una resposta des de "tots els nivells per tallar d'arrel tot aquest tipus d'agressions". "Vox no només les representa, sinó que les empara", ha acabat dient.

Els comuns també han abonat la tesi de la CUP i la portaveu adjunta, Susanna Segovia, ha assegurat que "amb l'augment de l'extrema dreta, aquestes agressions agafen més volada". A més, ha posat deures a la nova consellera de Feminismes i Igualtat, Tània Verge, a qui ha demanat que desplegui totes les lleis que es van aprovar al Parlament l'anterior legislatura en matèria d'igualtat i que el Govern hi destini els màxims recursos. "Ens preocuparia que la conselleria acabi quedant com una conselleria aparador", ha avisat.

stats