Política 11/09/2017

Wikileaks intervé en el Procés: difon més de 1.500 cables diplomàtics sobre Catalunya

El portal ja havia filtrat aquests documents de l'administració nord-americana, però els ha recopilat i piulat coincidint amb l'Onze de Setembre

Enric Borràs
2 min
Assange ha reaparegut en un vídeo en motiu dels 10 anys de Wikileaks.

BarcelonaDesprés de la defensa aferrissada via Twitter del dret a l'autodeterminació de Catalunya per part de Julian Assange, Wikileaks ha difós dues sèries de cables diplomàtics dels Estats Units sobre el país. En concret ahir al vespre, poques hores abans de la diada de l'Onze de Setembre, el portal de filtracions va piular dues bateries de missatges: una amb 1.505 documents enviats des del consolat de Barcelona entre el 1973 i el 2010, i l'altra amb 129 cables diplomàtics d'entre el 2003 i el 2010 que inclouen el terme 'Catalonia'.

Wikilieaks i Assange van començar a intervenir recentment en els afers de Catalunya arran de la publicació d'un pretès avís de la CIA d'un possible atemptat a la Rambla de Barcelona publicat per 'El Periódico', posant en dubte la informació publicada pel diari i destacant-ne les incoherències. Més tard el fundador del portal, Julian Assange, ha intervingut reiteradament en defensa del referèndum de l'1-O i del dret de l'autodeterminació, i fins i tot s'ha discutit amb reconeguts unionistes com Arturo Pérez-Reverte.

Ahir, just unes hores abans de la Diada, Wikileaks va piular, primer, un cable d'un enviat a Catalunya el 1979, que explicava les seves sensacions després de deu setmanes al país. Hi destacava la represa del catalanisme, que els catalans tenien un caràcter pràctic i emprenedor, i que només uns "pocs, minúsculs i ineficaços grups radicals de l'extrema esquerra i extrema dreta" eren independentistes. "Els catalans [...] són de lluny massa pragmàtics i emprenedors per veure el seu futur a part de la resta d'Espanya", deia l'enviat nord-americà fa 38 anys. Després d'aquesta piulada Wikileaks va llançar les dues bateries de documents a partir de cerques en la seva base de dades de filtracions.

Assange, que defensa el dret de Catalunya de fer un referèndum d'autodeterminació com el d'Escòcia, aquesta tarda ha difós un vídeo amb imatges aèries de la manifestació massiva de Barcelona i ha piulat: "Si avui és una guia, l'1 d'octubre Europa donarà a llum una nova nació de 7,5 milions o una guerra civil. Les portades dels mitjans anglesos ho amaguen". També ha tuitejat l'enllaç a un altre cable diplomàtic de l'ambaixada nord-americana a Madrid dient: "Avui és el Dia Nacional de Catalunya o #DiadadeCatalunya. Aquest cable del 1976 revela el seu renaixement després de Franco".

El missatge diplomàtic duia el títol 'Catalunya: un problema per al Govern i l'oposició' i es tractava d'un informe on es deia, fa 41 anys, poc després de la mort del dictador Francisco Franco, que la "críticament important regió de Catalunya" havia substituït "les volàtils províncies basques" com a "focus d'atenció" a la "perifèria espanyola". Dos dies abans de l'històric Onze de Setembre del 1976 a Sant Boi, avisava de la "possibilitat de problemes d'ordre públic" pel rebuig del govern espanyol a autoritzar la commemoració de la Diada.

stats