Ara Premium 02/06/2014

Un recanvi per no canviar

1 min

Un republicà tindria avui la temptació de sentir-se eufòric davant l’anunci d’abdicació del rei Joan Carles. Però hi ha molts elements que provoquen més aviat inquietud.

1. La decisió d’abdicar ha estat un acte arbitrari. No ha estat la decisió de cap majoria parlamentària.

2. El nou cap d’estat serà proclamat de manera automàtica. Serà el primer fill mascle del rei. Adéu al principi d'igualtat entre homes i dones.

3. El nou cap d’estat serà l’encarregat de gestionar el conflicte de sobirania a Catalunya. Se’ns ha dit sempre que el rei Joan Carles estava legitimitat pel referèndum de la llei de reforma política i per haver frenat el cop d’estat. Quina legitimitat té doncs el príncep Felip per regnar, més enllà d’haver nascut essent qui és?

4. En el moment d’anunciar-nos el recanvi de cap d’estat, el president del govern ha sostret als mitjans de comunicació la capacitat de fer preguntes i ha reforçat la sensació de viure sota una democràcia tutelada.

Espanya ha demostrat un cop més al món les seves mancances democràtiques. Ara haurem de confiar en la gràcia del nou monarca per resoldre els nostres pobres afers mundans. Hi ha coses que sembla que no canviaran mai.

stats