NOU EXECUTIU FRANCÈS
Internacional 17/05/2012

Hollande destapa l'equip del canvi

Jove, paritari i ple de polítics sense experiència ministerial. Així és el govern escollit pel president François Hollande per liderar la nova etapa. La seva principal enemiga, Martine Aubry, en queda fora.

àlex Vicente
2 min

PARÍSFrançois Hollande va fer públic ahir l'equip de govern per conduir la nova etapa de progrés en què vol fer entrar França. Comandats pel primer ministre Jean-Marc Ayrault, la majoria de membres del nou govern francès compartiran perfil amb els dos homes de la cúpula executiva. El primer gabinet d'Hollande serà plenament paritari, com havia promès, però també estarà ple de cares noves sense experiència ministerial.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La principal sorpresa va ser l'absència de Martine Aubry, actual número 1 del partit socialista i principal oponent d'Hollande a les primàries. El president li hauria proposat diversos càrrecs, però Aubry hauria preferit no participar en el govern perquè Hollande no volia nomenar-la primera ministra. Sí que hi serà, en canvi, un altre pes pesant del socialisme francès: Laurent Fabius és el número dos del govern i ministre d'Exteriors, tal com volia.

A més, el president va premiar algunes de les peces mestres de l'equip de campanya, com ara Pierre Moscovici, nomenat ministre d'Economia, a càrrec del complex sistema de recuperació fiscal que vol impulsar Hollande. Manuel Valls va fer bons els pronòstics i s'ha convertit en ministre de l'Interior. Cap de files de l'ala dreta del partit i fill del pintor barceloní Xavier Valls -republicà exiliat a França-, veu recompensat així el seu rol clau per a la victòria com a cap de comunicació de campanya. Arnaud Montebourg, tercer a les primàries gràcies al seu missatge antiglobalització, assumeix un ministeri nou que dirigirà la política industrial.

Una de les principals sorpreses va ser el nomenament de la diputada antillana Christiane Taubira com a ministra de Justícia. La líder ecologista Cécile Duflot, destinada a convertir-se en titular de Medi Ambient, ocuparà finalment l'àrea d'Igualtat Territorial i Habitatge. Dues revelacions de la campanya també figuren en l'executiu: la consellera Aurélie Filippetti serà ministra de Cultura i la jove Najat Belkacem s'encarregarà dels drets de la dona i serà portaveu del govern.

Ségolène Royal, absent

Vincent Peillon, antiga mà dreta de Ségolène Royal, es farà càrrec de l'àrea educativa, prioritària en la legislatura. Royal també queda al marge del govern, però només perquè ja ha dit que prefereix ocupar la presidència de l'Assemblea Nacional en cas de victòria socialista a les legislatives.

stats