Política 20/05/2014

L’ANC entra en campanya per CiU, ERC i ICV-EUiA

L’entitat independentista vol “desbordar les urnes” per aplanar el terreny cap al 9-N

Marc Colomer
2 min

BarcelonaUna oportunitat per cridar l’atenció de la UE. Si més no per deixar clar que a Catalunya hi passa alguna cosa que va més enllà d’un conflicte intern espanyol, malgrat les pressions del govern de Mariano Rajoy per mantenir l’afer en l’àmbit estrictament intern. “La consulta del 9 de novembre comença el 25 de maig”, proclamava ahir la presidenta de l’ANC, Carme Forcadell, durant la presentació del manifest Posicionament del Secretariat Nacional davant les eleccions europees del proper 25 de maig, que fa una crida a “desbordar les urnes” amb un “missatge socialment plural, però nacionalment clar i unitari” a favor de l’exercici del dret a decidir i del procés democràtic.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’entitat independentista artífex de les dues més grans mobilitzacions socials que s’han produït a Catalunya -la manifestació del milió i mig de l’11-S del 2012 i la Via Catalana del 2013- va entrar ahir en campanya per demanar explícitament als seus actes públics el vot per “les coalicions independentistes (les que impulsen CiU i ERC) o que estan a favor del dret a decidir (ICV-EUiA)”. “Tenim l’oportunitat que la nostra veu se senti forta com ho és la nostra voluntat de ser un poble lliure, i que els nostres vots siguin tan nombrosos com ho són els nostres anhels i tan diversos com ho és la nostra realitat”, clama el text.

L’ANC va fer públic també un vídeo de campanya a favor de la participació que vol fer córrer de manera viral per les xarxes socials. “Som a l’agenda de la UE”, va subratllar Forcadell, que va considerar de gran importància “tenir representants polítics a l’Eurocambra que expliquin que votarem” el 9-N. La recentment reelegida presidenta de l’ANC, a més, va apel·lar a omplir les urnes en uns comicis que tenen una “significació múltiple: l’europea i la catalana, la social i la nacional”.

“Som un poble i volem votar”

Per l’ANC, tan important és que les forces que afavoreixen la consulta -CiU, ERC i ICV-EUiA- s’imposin a les urnes clarament diumenge que ve al bloc que configuren el PSC, el PP i altres partits espanyolistes minoritaris, com que la participació sigui significativament més alta a Catalunya que a Espanya. Perquè, segons l’organització independentista, la participació pot esdevenir diumenge sinònim d’una “determinació nacional” que serà “observada i valorada pels països europeus en funció dels vots obtinguts per les candidatures favorables a la consulta i a la independència”.

I seria amb una elevada participació -almenys en comparació amb el pírric 37% dels comicis europeus del 2009- que s’aconseguiria, diuen, “posar Europa davant dels seus valors i les seves declaracions de principis democràtics i socials”.

Precisament, alguns indicadors apunten a un eventual repunt de la participació el 25-M. Com per exemple que la demanda de vot exterior per correu és un 40% superior en aquestes eleccions que en les del 2009. “Amb el nostre vot per als partits favorables al dret a decidir direm que tenim dret a determinar lliurement el nostre futur polític col·lectiu”, clama el manifest de l’ANC, que parla de Catalunya com d’un “vell poble d’Europa que vol recuperar el seu lloc dins la comunitat internacional”.

stats