TECNOLOGIA

Investigadors de la URV creen una eina per mesurar el dolor

Painometer objectiva els nivells de dolor per orientar tractaments

Painometer és una apli per a mòbils intel·ligents i tauletes creada per un grup d'investigadors de la Universitat Rovira i Virgili (URV) que pretén objectivar la intensitat del dolor que pateixen les persones afectades per una patologia. Aquesta informació és molt útil tant per configurar l'històric de la seva evolució -perquè els metges en treguin conclusions- com per administrar de manera instantània el tractament més adequat. "El dolor és una sensació totalment subjectiva, i per això és molt important que el pacient pugui situar amb la màxima precisió les seves sensacions", raona Jordi Miró, coordinador del projecte. Miró explica que "quan un pacient nota que el dolor augmenta o disminueix, mitjançant aquesta eina pot transmetre la informació al metge perquè li apliqui de manera immediata el tractament, sense haver d'esperar que el pacient arribi a la consulta".

L'apli, que un cop descarregada no requereix l'accés a internet, té com a base les quatre escales internacionals que s'utilitzen a l'hora de mesurar el dolor. Aquestes relacionen dibuixos de cares amb expressions amb diversos nivells de dolor. L'usuari selecciona la que en cada moment es correspon més a les seves sensacions. "Això dóna un valor que permet que el metge tingui informació en forma de seqüència de l'evolució del pacient", recalca Miró. "A més de ser útil per fixar el tractament, la informació que dóna el sistema permet identificar possibles relacions de causa-efecte: des de si s'ha fet alguna cosa que fa que el dolor sigui més o menys intens fins a si hi ha algun factor ambiental que cal tenir en compte".

Dolor infantil i adolescent

L'equip que ha desenvolupat aquesta apli està especialitzat en el dolor infantil i adolescent. Segons el seu impulsor, "hi ha molt poca recerca pel que fa al dolor en aquest grup de població". "Rebíem moltes sol·licituds de col·laboració de tot l'Estat i no les podíem atendre. Amb l'apli volem acostar el tractament al pacient", afegeix. L'eina està pensada perquè l'utilitzin metges que tenen pacients que tenen dolor per malalties com la fibromiàlgia, les migranyes o inconvenients postquirúrgics. També és vàlida per a hospitals, farmacèutiques i investigacions. Ja ha despertat l'interès de pacients particulars, que l'han conegut per alguna recomanació o per les xarxes socials.

Com a projecte de recerca sense ànim de lucre, Painometer és una eina gratuïta i està disponible a la botiga d'aplicacions d'Android. Per descarregar-la per a dispositius Apple s'ha de fer a través de la web. L'apli es va llançar al desembre, després que l'equip que l'ha desenvolupat hi treballés durant vuit mesos. Actualment, ja treballen en una nova versió, més avançada, que permetrà guardar la informació al núvol.

Més continguts de

El + vist

El + comentat