Polèmica per les restriccions de la vacuna de la varicel·la

CiU demana al Congrés que les farmàcies la tornin a vendre mentre que Salut defensa la decisió

Des que el Consell Interterritorial de Salut va acordar l’any passat el primer calendari de vacunes comú per a totes les comunitats autònomes, la venda a les farmàcies de les vacunes de la varicel·la i de la meningitis s’ha restringit per evitar que hi hagi sobrevacunació. Es va acordar que la vacuna de la varicel·la s’havia d’administrar només als 12 anys als nens que encara no l’hagin passat. Però aquesta indicació contrasta amb la posició dels pediatres de la sanitat privada que la recomanen posar als dos anys per evitar que el nen passi la varicel·la. Per això molts pares catalans es desplacen a França o Andorra per comprar la vacuna, ja que les farmàcies n’han restringit la venda directa per decisió de l’Agència Espanyola del Medicament.

És per això que la portaveu en matèria de sanitat de CiU al Congrés, Conxita Tarruella, ha demanat que s’eliminin les restriccions a les farmàcies de les vacunes Varivax (contra la varicel·la) i Bexsero (contra la meningitis). Ha presentat una proposició no de llei i ha advertit de les “conseqüències negatives que podria tenir en matèria de prevenció d’aquestes malalties”.

Però mentre CiU al Congrés insta a aixecar les restriccions, a Catalunya, el departament de Salut defensa els canvis introduïts en el calendari de vacunacions. “El departament de Salut està seguint el calendari pactat per totes les comunitats al Consell Interterritorial”, diu Carmen Cabezas, subdirectora general de Promoció de la Salut.

“En salut pública mirem quina és la millor estratègia per a tota la població per evitar complicacions. Així com no vacunem de la grip tota la població, amb la varicel·la fem el mateix”, defensa Cabezas, que argumenta que els pediatres indiquen la vacuna en “casos individuals” per evitar que el nen pateixi la malaltia. “¿Però és això el millor per a la salut pública?”, es pregunta Cabezas, que assegura que fins ara hi havia una sobrevacunació, ja que l’estava rebent “entre el 40% i el 70% de la població” i això “modifica el virus”. Segons Carmen Cabezas, la vacuna de la varicel·la “no és perfecta i la seva immunitat va disminuint”. En canvi, si la malaltia es passa de petit, “és benigna, no dóna complicacions i dóna immunitat de per vida”, afegeix. Els farmacèutics espanyols han advertit que en les pròximes setmanes es podria registrar un repunt de la varicel·la i ho atribueixen a “les restriccions en el subministrament de vacunes a les farmàcies”. Segons dades de l’Instituto de Salud Carlos III, aquest any ja s’han declarat un 16% més de casos de varicel·la que l’any passat.

Però, segons Cabezas, aquesta “fluctuació” de casos d’any a any “és normal” i recorda que l’objectiu “no és eliminar la malaltia sinó les complicacions que se’n deriven quan es pateix d’adult”. És per això, diu, que es vacuna als 12 anys els nens que no hagin passat la malaltia o que no s’hagin vacunat prèviament, així com les persones amb factors de risc. En aquests casos, la vacuna sí que està finançada per la sanitat pública i no hi ha problemes de subministrament. En canvi, el que està restringit és la venda lliure a les farmàcies.

Pel que fa als pares que acudeixen a l’estranger a comprar la vacuna o l’obtenen per internet, el secretari de Salut Pública, Antoni Mateu, ha demanat “molta cura” perquè no se’n pot determinar l’origen ni que s’hagi mantingut la cadena del fred.