PROTESTA CIUTADANA
Societat 10/08/2012

Tarragona rebutja les zones verdes de pàrquing

Rebel·lió a Tarragona per la decisió de l'Ajuntament d'estendre les zones verdes d'aparcament. Un grup de veïns va organitzar ahir un acte de protesta per repintar alguns dels nous espais de pagament.

Dani Revenga
2 min
Un grup de veïns de Tarragona van repintar ahir zones verdes com a protesta per la decisió del consistori d'ampliar les places de pagament.

TARRAGONAUnes 150 persones van participar aquest dijous en un acte de rebuig a les noves zones verdes d'aparcament de Tarragona, que van entrar en vigor l'1 d'agost. Van repintar de blanc una trentena de les noves places de pagament, concretament a la zona de les avingudes Catalunya i Maria Cristina. L'acte reivindicatiu el va convocar la plataforma ciutadana Endavant, recentment constituïda per oposar-se a la nova política d'aparcaments de pagament a la ciutat, i a la qual s'han integrat veïns de les zones més afectades per la mesura: el barri dels Músics, la Part Alta i l'avinguda Catalunya.

Un dels portaveus de la plataforma, Santiago Fortuny, va fer una crida als veïns de Tarragona a "repintar de blanc les zones verdes de les seves àrees perquè l'Ajuntament tingui clar que els ciutadans hi estan en contra, i rectifiqui". Els integrants d'aquesta plataforma consideren que, com explica Fortuny, "la creació de les zones verdes no es deu a motius ecològics ni de mobilitat sinó recaptatoris". "Si l'Ajuntament volia més diners, que haguessin fet pagar l'IBI a l'Església", va afegir el portaveu.

L'acció de repintar zones verdes es va desenvolupar sota la vigilància dels Mossos d'Esquadra, però sense que es registrés cap incident. "La Guàrdia Urbana, que és amb qui tenim problemes, no ha vingut, però no descartem que ens hagin gravat i que hi hagi sancions", va explicar Fortuny. Precisament, ahir la tinent d'alcalde de Mobilitat de l'Ajuntament de Tarragona, Begoña Floría, va detallar que els actes vandàlics contra la política de zones verdes havien suposat un cost per al consistori de 12.000 euros. Floría considera que aquests actes són "reprovables" perquè atempten contra el mobiliari i l'espai urbà. "La protesta és lícita sempre que es faci en el marc del respecte i la convivència", va apuntar la tinent d'alcalde de Mobilitat.

Un pla polèmic

Els nous aparcaments de pagament de Tarragona formen part d'un nou pla de mobilitat que preveu crear progressivament 3.700 aparcaments de zona verda per a residents i eliminar tots els aparcaments gratuïts que quedaven al centre de la ciutat. El preu per a residents és de 55 cèntims d'euro al dia, uns 14 euros mensuals. Des de l'equip de govern defensen que, tot i que aquestes mesures els permetran recaptar 2,2 milions, l'esperit no és recaptatori sinó que forma part d'un projecte a 5 anys vista per millorar el trànsit eliminant els embussos que provoquen els vehicles que busquen aparcament i no en troben.

Des que es va anunciar el pla, hi ha hagut diverses protestes ciutadanes. Les tensions més importants s'han viscut al barri dels Músics, on els parquímetres han patit diversos desperfectes. Aquests fets van generar la setmana passada una polèmica a Twitter quan el regidor de Seguretat Ciutadana, Carles Castillo (PSC), va referir-se als veïns com a " pijos " que feien actes de " kale borroka ". Castillo va haver de demanar disculpes. CiU i PP, a l'oposició, van demanar la seva dimissió.

stats