Efímers  /  Tema del dia 17/09/2014

“Amb totes les garanties democràtiques i de participació possibles”

Oriol March
2 min

BarcelonaEl Parlament aprovarà avui a la tarda una resolució conjunta de CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP que insta el Govern a fer la consulta “amb totes les garanties democràtiques i de participació possibles”. Aquesta és l’expressió que els responsables dels quatre grups que ja van acordar la data i la pregunta del referèndum han trobat per mantenir la unitat i, de passada, evitar esberlar el consens malgrat les desavinences existents entre els partits pel pla B si no es vota el 9-N. La resolució es va acabar de perfilar ahir a la tarda als passadissos del Parlament i es va fer pública just després que acabés el torn d’intervencions al debat de política general, que acaba avui amb la votació de les propostes dels grups.

El text acordat pel bloc sobiranista recorda les preguntes acordades el 12 de desembre i insta el president de la Generalitat, Artur Mas, a convocar la consulta. També li demana que “consulti” el Parlament “quan les circumstàncies del procés democràtic per decidir el futur polític de Catalunya ho requereixin”. Mas ja ha reiterat en nombroses ocasions que pensa convocar els partits quan l’Estat bloquegi el 9-N, i CiU ha avisat que la decisió “última” sobre la consulta es prendrà des de la cambra catalana, de la qual sortirà aprovada divendres la llei de consultes en què s’empararà la convocatòria. “Caldrà impulsar acords al Parlament davant de qualsevol eventualitat”, referma el text.

La proposta de resolució també fa referència a la mobilització de la V de dijous passat -“Ningú hauria entès que no ens haguéssim posat d’acord en aquest text després de la massiva marxa de la Diada”, sostenien ahir fonts parlamentàries- i posa l’accent en l’àmplia adhesió de la societat civil i dels agents socials al Pacte Nacional pel Dret a Decidir, que presideix Joan Rigol. Els grups destaquen, a més, la plena legalitat amb què s’està fent el procés.

stats