previsions 29/07/2016

Aires saharians tot el cap de setmana

L'aproximació de la bombolla d'aire calent avui ja ha implicat màximes de fins a 38 ºC. L'episodi de calor intensa de les pròximes 48 h s'acompanyarà de cel encalitjat a causa de la presència de pols del desert

Manel Cascante
2 min
La pols del Sàhara en suspensió ja es començava a fer visible avui al sud-est peninsular

BarcelonaTemperatures màximes d'aquest divendres

Avui s'ha intensificat la calor i hi ha hagut força més indrets on els termòmetres han superat el llindar dels 35 ºC. Aquestes són algunes de les temperatures màximes enregistrades aquest divendres segons les dades del SMC, l'Aemet i la xarxa Meteoclimatic:

  • Lleida 37,8 ºC
  • Tremp 37,7 ºC
  • Alcarràs 36,8 ºC
  • Castelldans 36,8 ºC
  • Artés 36,7 ºC
  • Torà 36,6 ºC
  • Castellbisbal 36,5 ºC
  • Oliana 36,1 ºC
  • Martinet de Cerdanya i Súria 35,3 ºC

Evolució dels termòmetres els propers 3 dies

Demà les temperatures màximes pujaran encara entre 1 i 2 ºC més a l'interior i a Ponent. A la plana empordanesa i sectors interiors de Girona podran fer-ho més de 3 graus a causa del vent de garbí reescalfat. En aquest àmbit els termòmetres podran assolir valors compresos entre els 37 i els 39 graus. Es fregaran igualment els 40 ºC al pla de Lleida, al nord de la vall de l'Ebre i sobretot a l'interior de València.

Diumenge la calor s'incrementarà només en punts de la Costa Daurada i a les Terres de l'Ebre, a la resta ja no pujaran més, fins i tot començaran a davallar al nord-est i al Pirineu. Dilluns tornarem a la normalitat tèrmica.

La calorada deixarà al marge, novament, sectors litorals gràcies a la marinada, per bé que la sensació de xafogor serà notable.

Pols del desert en suspensió

La glopada d'aire calent procedent de l'Àfrica implicarà temperatures de pràcticament 25 ºC a uns 1.500 metres d'altitud, i anirà novament associada a la presència de polsim del desert en suspensió. El cel es mostrarà força tèrbol a causa de les minúscules partícules de pols, i els ruixats o gotellades previstes de cara a diumenge al vespre podran anar acompanyats de fang.

El perquè de la pluja de fang

Cal recordar que aquesta pluja bruta no és res més que precipitació d'aigua que conté i arrossega en el seu descens partícules de pols o sorra molt fina que s'acaben dipositant damunt del sòl, tot tenyint de marró la seva superfície. Per tal que arribin a casa nostra convé que predominin vents de component sud en altura, ja que són els encarregats de transportar les petites partícules procedents del desert del Sàhara cap a latituds superiors. Prèviament, però, cal que en aquestes zones desèrtiques s'hagin produït episodis de remolins de vent, o turbulències, que hauran aixecat grans quantitats de pols i partícules fines.

stats