previsions 18/01/2021

La méteo: aquest dimarts farà més fred, però el tram final del gener serà poc hivernal

Entre dimecres i divendres arribaran pluges i nevades al Pirineu i farà vent en molts indrets

Miquel Bernis
3 min

BarcelonaComencem la setmana amb temperatures que ja no són les de principis de gener. El fred ha anat marxant, i tot i que a les valls del Pirineu continua glaçant amb força, en general el fred ha anat clarament de baixa durant el cap de setmana. El vent ha perdut força i això ha fet que aquesta matinada fos bastant més freda que la d'ahir en alguns punts de la Costa Daurada. D'entre les temperatures mínimes d'avui destaquen (en ºC):

El Pont de Suert, -6

Tremp, -6

Viella, -4

Puigcerdà, -3

Girona, -1

Olot, -1

Lleida, 0

Manresa, 0

Cervera, 3

Tarragona, 5

Sabadell, 5

Barcelona (Zoo), 6

Avui serà un dia més enterbolit que ahir, però amb el pas de les hores cada cop farà més sol. Al migdia la temperatura es quedarà més curta. Aquest diumenge es va arribar fins a 20 graus a Tortosa i a Tarragona, 18 a Vilafranca del Penedès i 16 a Lleida. Avui moltes d'aquestes màximes recularan dos o tres graus, però igualment no farà gaire fred.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'ahir i la d'avui

Aquesta setmana l'ambient d'hivern serà moderat. Demà al matí farà una mica més fred que avui en moltes comarques, però el termòmetre ja no baixarà més que això. A la segona part de la setmana l'entrada de vent d'entre ponent i garbí farà que el termòmetre tendeixi a pujar, sobretot a l'oest. En general aquesta setmana les glaçades seran escasses, però el vent que bufarà en moltes comarques entre dijous i divendres rebaixarà la sensació tèrmica.

Els mapes a llarg termini apunten ja amb bastanta confiança un final de gener molt suau. L'escenari més probable de cara als últims dies del mes és l'entrada d'una massa d'aire força més càlid que pugui disparar la temperatura per sobre dels 20 graus en algunes comarques. És molt poc probable que el fred intens torni abans de la Candelera. Tot això no passarà fins a la setmana que ve, i cal tenir en compte que abans, entre dijous i divendres, sí que notarem més sensació de fred.

Acumulacions totals de precipitació previstes fins divendres al vespre

A partir de dimecres arribaran diversos sistemes frontals que provocaran pluges i nevades destacables al Pirineu Occidental, i un augment dels núvols en general. Dimecres les precipitacions afectaran sobretot sectors de la Ribagorça i del Pallars, i entre dijous a la tarda i divendres també arribaran amb més força al vessant nord del Pirineu. La cota de neu es mourà entre els 1.000 i els 1.500 metres en general, tot i que dijous podria ser superior i, en canvi, divendres pot arribar a nevar per sota dels 1.000 metres. Al vessant sud del Pirineu la nevada s'hi entreveu abundant, amb gruixos de més de 30 cm per sobre dels 2.000 metres.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la de dijous

No només plourà en aquests sectors, les precipitacions també afectaran en menor mesura altres punts del Pirineu, comarques de Ponent i de l'oest de la Catalunya Central. Entre dijous al vespre i divendres pot arribar a ploure dèbilment de forma més extensa, fins i tot a la costa, però a prop de mar seran precipitacions molt minses.

El vent d'entre ponent i garbí es deixarà sentir en moltes comarques entre dimecres i divendres. En molts indrets bufarà amb cops de més de 50 km/h, i pot haver-hi ratxes més fortes a la Catalunya Central i en comarques interiors de Girona. Entre dijous i divendres les ventades seran especialment fortes a l'interior del País Valencià.

Cops de vent previstos per dijous al vespre
stats