La méteo
previsions 04/08/2022

La méteo: les tempestes de tarda s'estendran aquest divendres

La calor molt intensa seguirà durant el cap de setmana i segurament tota la setmana que ve

3 min

BarcelonaAvui ja no hi ha hagut temperatures de 40 graus, però la calor segueix sent molt intensa. A Lleida s'ha arribat 38,7 ºC, a Alcarràs a 38,5, destaquen també els 37,9 de Tremp, els 37,8 de les Borges Blanques i els 37,6 de Mollerussa. De mitjana a Catalunya aquest migdia hi ha hagut més de tres graus més dels que tocaria.

Aquesta tarda les tempestes estan afectant sobretot el Pirineu Axial, però fins al vespre no són descartables també ruixays intensos al Prepirineu o fins i tot al voltant del Montsec. Fins a les 18 h s'han acumulat 38 l/m² a Salòria, a la cota 2.400 del Pallars Sobirà, 6 a Viella i 5 a Certascan.

Anem encaminats cap al quart mes de temperatures rècord o amb escassos precedents. El trimestre maig, juny i juliol ha sigut molt més calorós que cap altre dels que hi hagi hagut com a mínim des del 2009 a Catalunya. La mitjana de temperatura dels tres últims mesos supera per més d'un gran l'anterior valor més alt, una diferència que en una mitjana de tres mesos és molt remarcable, segons càlculs de l'ARA a partir de dades de 87 estacions del Meteocat.

Aquesta nit ha tornat a ser de molt mal dormir. Al voltant de Barcelona s'han repetit les mínimes tòrrides, un fet que no és gaire habitual més enllà del centre de la ciutat. A l'aeroport del Prat, amb dades des del 1944, només hi havia hagut tres nits seguides amb una mínima superior a 25 graus durant els primers dies d'agosts del 2018, període en el qual n'hi va arribar a haver set. En diferents punts de Barcelona aquesta nit el termòmetre no ha baixat ni de 27 graus.

No s'espera que hi hagi un alleugeriment com a mínim fins al 15 d'agost. Els mapes de diferència de temperatura entre avui i els dies vinents dibuixen un panorama d'estancament total, fins i tot amb temperatures lleugerament més altes que avui en alguns punts del prelitoral de cara al cap de setmana i l'inici de la setmana que ve. Ara no estem en un context de temperatures extremes que requereixi avisos del Meteocat, però els termòmetres continuen molt a prop d'aquests llindars de perill.

A més llarg termini tampoc hi ha cap lloc on agafar-se. Com a mínim fins a mitjans del mes d'agost seguirem amb temperatures clarament superiors al que caldria esperar per a l'època, tot i que, això sí, tampoc no hi ha indicis d'una situació de temperatures més extremes.

La bona notícia d'aquests dies són els ruixats i les tempestes que com a mínim estan remullant i regant les comarques del Pirineu, el Prepirineu i més esporàdicament altres sectors interiors. Les previsions fan pensar que això seguirà tant durant el cap de setmana com en l'inici de la setmana que ve.

Una novetat important el temps de demà és que les tempestes podrien afectar més comarques. Aquest divendres els ruixats i les tronades de poca estona s'estendran per la Catalunya Central i arribar fins i tot a sectors del prelitoral. Demà les tempestes de tarda podrien regar el Vallès, Montserrat, el Penedès o fins i tot a sectors prelitorals ubicats encara més al sud. El Servei Meteorològic de Catalunya ha activat un avís per intensitat de pluja en un bon grapat de comarques centrals i prelitorals, l'SMC considera que per demà el perill de tempestes localment fortes és alt en molts d'aquests sectors. Dissabte i diumenge els xàfecs sembla que tornaran a quedar més emmarcats al Pirineu i el Prepirineu.

Avís de perill per intensitat de pluja de cara a divendres

Les acumulacions totals de cara als pròxims set dies són esperançadores per seguir regant els boscos del Pirineu i el Prepirineu i de passada contenir, si més no, la baixada dels embassaments.

La situació marítima dels pròxims dies serà tranquil·la en general, amb mar arrissada o marejol, unes condicions que afavoriran que l'aigua estigui cada cop més calenta. Ahir la boia de mesura ubicada al port de Tarragona va registrar una temperatura de l'aigua de 29,5 graus, i a Barcelona es van superar els 28. A la Costa Brava la tramuntana d'inici de setmana manté el termòmetre més a ratlla, però es freguen igualment els 26 graus.

Anomalia de temperatura actual al Mediterrani.
stats