previsions 15/07/2021

La méteo: ruixats puntuals a l'est a l'espera d'una calorada que pot ser llarga

Durant la tarda encara s'escaparan ruixats en comarques de Girona o de la Catalunya Central

2 min

BarcelonaCom estava previst, aquesta matinada s’han format alguns ruixats a prop de la costa, xàfecs que han descarregat sobre el mar però que també han afectat tímidament el litoral. Ahir a la tarda i a la nit les tempestes van acabar descarregant també amb ganes en alguns punts de la Catalunya Central. D’entre les pluges més abundants que s’han acumulat entre ahir i avui fins a les vuit del matí destaquen (en l/m2):

  • Balsareny, 22
  • Sentfores (Vic), 18
  • Anglès, 13
  • Puig Sesolles (Montseny), 13
  • Roda de Ter, 10
  • Pantà de Sau, 9
  • Gurb, 5
  • Badalona, 3
  • Canet de Mar, 3

Aquesta nit ja no ha sigut tan fresca com les anteriors, sobretot en comarques de la Catalunya Central i del nord-est, on els intervals de núvols han fet que el dia comencés amb entre 3 i 5 graus més que ahir. La mitjana de les mínimes s'ha enfilat dos graus respecte a ahir per al conjunt de Catalunya, però tot i això encara ha sigut més de dos graus inferior a la temperatura habitual de l'última dècada per a aquest dia.

Al migdia la calor seguirà sent moderada. Avui les màximes continuaran la tendència a l'alça a Ponent i al Pirineu, però en moltes comarques de l'est al migdia la sensació tèrmica seguirà frenada al voltant dels 30 graus o fins i tot per sota. Durant bona part del matí no plourà gairebé enlloc, però a la tarda encara es repetiran alguns ruixats curts però intensos en punt de l'Empordà, la Selva, el Gironès i Osona.

Acumulacions de precipitació previstes per avui.

A partir de demà entrarem en una fase de temps més purament canicular. Demà al matí hi haurà alguns núvols baixos a la costa central que amb el pas del matí es desfaran. Tant el cap de setmana com durant la primera part de la setmana que ve el sol serà el gran protagonista, i fins i tot al Pirineu i en altres punts de muntanya les nuvolades de tarda seran escasses.

Aquest temps estarà acompanyat d'un augment progressiu de la calor. Demà la temperatura pujarà més que avui, dissabte més que demà, i així seguirem fins dimarts o dimecres de la setmana que ve. A partir de diumenge la calor ja serà intensa i els 35 graus es començaran a superar amb facilitat a Ponent.

Un aspecte important d'aquest nou pic de calor que s'acosta és que tot apunta que serà més continuat. A Lleida, per exemple, l'únic moment d'aquest estiu en què hi ha hagut tres dies seguits amb més de 35 graus va ser a mitjans de juny. Ara se'n podrien encadenar fàcilment cinc, entre diumenge i dijous. Encara és aviat per saber si la calor podria passar a ser encara més forta a mitjans de la setmana que ve, o si per contra es moderarà a partir d'aquest moment. Avui comença la canícula, el període tradicionalment de més calor de l'estiu, que s'allarga fins al 15 d'agost. A partir de diumenge la canícula es notarà clarament i la calor serà difícil de suportar.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la de diumenge.
stats