La méteo
previsions 03/10/2022

La méteo: més inestabilitat com més avanci la setmana

A mesura que passin els dies la sensació de tardor anirà tornant

3 min

BarcelonaAquest migdia també ha sigut càlid per a l'època, però la temperatura ja no ha pujat tant com ahir. A Catalunya de mitjana avui les temperatures màximes han baixat una mica més d'un grau respecte dels valors d'ahir, però encara hi ha hagut màximes de més de 30 graus a Ponent i a les Terres de l'Ebre. D'entre els valors més alts d'avui destaquen els 31 graus de Vinebre, de Torroja del Priorat, del Masroig i de Seròs, els 30 de Cardona o els 29 de Tortosa i d'Igualada. En pocs dies el temps ha fet un tomb: en només dos dies, entre divendres i diumenge, vam passar de temperatures màximes 4 graus més baixes del que tocaria a valors gairebé quatre graus més alts del que seria habitual. Ahir es van arribar a superar els 32 graus en alguns punts de la Ribera d'Ebre: al pantà de Riba-roja la temperatura va arribar a 32,3 °C, el valor més alt per a un mes d'octubre com a mínim dels últims 25 anys.

Aquesta matinada ja no ha sigut freda per a l'època: al centre de Barcelona la mínima no ha baixat de 19 graus. Dissabte gairebé dues de cada tres estacions de les quals fem seguiment van baixar dels 10 graus; avui hi han baixat menys d'un 30%.

Fins dimecres el temps canviarà poc, però de cara a dijous és possible que comenci a bufar un vent una mica més humit que faci augmentar els núvols i que pugui provocar alguns ruixats. Com veieu en els mapes de probabilitat que arribi a ploure en algun moment del dia, aquest canvi de dijous sembla que afectarà sobretot el País Valencià i les Balears de cara a dijous i divendres, però no és descartable que aquestes pluges puguin arribar a les Terres de l'Ebre i en menys quantitat a altres sectors de la costa catalana. Fins i tot és possible un escenari de pluges força abundants al sud de Catalunya de cara al tram final de la setmana lectiva. Dijous les precipitacions apunten més clarament al País Valencià i, en canvi, divendres podrien virar cap a les Balears.

En tot cas, a mesura que avanci la setmana el temps anirà sent cada cop més variable, i de cara al cap de setmana és bastant possible que hi hagi alguns ruixats al Pirineu i Prepirineu, precipitacions que a hores d'ara no hi ha indicis clars que puguin ser destacables i abundants. Entre dilluns i dimarts de la setmana que ve hi ha més indicis de pluges destacables en algunes comarques, però tot això encara és poc clar, i en tot cas difícilment aquesta situació derivarà en una ploguda general.

L'estiuet s'anirà apagant a mesura que avanci la setmana, però aquesta baixada de la temperatura serà bastant lenta i progressiva; res fa pensar en canvis dràstics com els de la setmana passada. El més probable és que arribem a la part central del mes d'octubre amb temperatures bastant normals per a l'època i que, per tant, la calor dels últims dies no sigui més que un clàssic estiuet i no un altre període llarg de temperatures clarament altes per a l'època.

La sequera no s'apaga

S'ha acabat un mes de setembre amb diverses tongades de ruixats i fins i tot alguns aiguats molt forts com els del Camp de Tarragona, però els indicadors de sequera no han millorat en general. Si es compara el mapa de l'índex de precipitació estàndard a dotze mesos vista amb data del 30 de setembre amb el del 31 d'agost, la situació ha tendit a empitjorar en molts sectors, i només a les Terres de l'Ebre, al Camp de Tarragona i al vessant nord del Pirineu hi ha condicions d'humitat. Les zones que presenten una sequera més excepcional són diversos sectors del Prepirineu i de la vall del Segre, i molt especialment extenses àrees del Vallès Oriental i el Moianès. Més enllà de la sequera del territori, les reserves d'aigua tampoc pugen. Els embassaments de les conques internes de Catalunya continuen estant al 37% i no han pujat ni un sol punt percentual amb les pluges caigudes durant l'agost i el setembre.

D'entre les precipitacions d'aquest mes destaquen sobretot les acumulades a la Garrotxa i al Tarragonès, en aquest últim cas pluja acumulada en bona part en un sol dia. A la Vall d'en Bas han arribat a caure 198 l/m², a Olot 194, a Tarragona 185 i a Constantí 181.

Pel que fa a temperatures el setembre ha sigut càlid, però la baixada de la temperatura de la segona quinzena ha acabat fent que la mitjana del mes no s'hagi distanciat gaire del que sol passar darrerament. La temperatura mitjana del mes a Catalunya s'ha situat en 18,7 graus, set dècimes de grau per sobre de la referència del període 2009-2021. El Meteocat sol fer comparacions amb períodes anteriors i d'aquesta manera les dades queden més allunyades de la normalitat.

Precipitació total acumulada durant el mes de setembre
stats