previsions 11/01/2022

La méteo: el tram central del gener estarà marcat pel fred clarament d'hivern

Demà hi haurà alguns núvols baixos a la costa central i a les Balears

3 min

On ahir la temperatura va pujar molt avui ha baixat, i al revés. Avui les màximes s'han enfilat en moltes comarques centrals i de l'est, mentre a Ponent i al sud, ja sense vent, la temperatura ha caigut notablement. La mitjana de les màximes a Catalunya s'ha enfilat fins als 11,5 graus, el valor més alt des del dia 4 de gener, just abans del canvi de temps que va fer marxar la massa d'aire càlid que va predominar durant les festes. D'entre les màximes més altes d'avui destaquen els 18 graus de Tortosa i de Benissanet, els 17 de Sant Pere Pescador, de l'Ametlla de Mar, de Barcelona i del Prat de Llobregat. Avui les glaçades han reaparegut en moltes comarques, en un matí clarament més fred que l'anterior. Ahir només un 5% de les estacions de les quals fem seguiment van baixar sota zero, però avui ja han sigut gairebé una de cada quatre.

Diferència entre la temperatura d'avui a les 15 h i la d'ahir a la mateixa hora

S'han acabat les precipitacions al Pirineu després d'un cap de setmana que ha deixat acumulacions molt destacables al vessant nord de la serralada. Al Lac Redon s'han acumulat 166 l/m² des de divendres, a Certascan 139, a Viella 121 i a Espot 115. Al Lac Redon (cota 2.200) divendres passat hi havia al voltant d'un metre de neu acumulada, i avui el gruix ha augmentat en uns 80 cm tot i la pujada i baixada de la cota. A Certascan (cota 2.400) s'ha passat de 120 cm a 180. En canvi, la nevada ha sigut testimonial o inexistent al vessant sud, al Pirineu Oriental i al nord del Cadí.

Les pluges i nevades van provocar que ahir la Garona anés molt plena a la Vall d'Aran. En trams més baixos el riu es va arribar a desbordar. La crescuda de la Garona a Tolosa ha sigut la quarta més important des del 1910: el riu ha arribat a una alçada de 428 cm i a portar un cabal de més de 3.400 m³/s en aquest punt, unes dades que no es veien des del juny del 2000 segons ha explicat a Twitter el tècnic de Météo-France Gaétan Heymes.

Demà hi haurà més intervals de núvols que avui a la costa central, i també augmentaran els núvols a Mallorca i a les Pitiüses, però no plourà enlloc. Al migdia l'ambient serà una mica més fred que avui en general.

Durant la segona part de la setmana el temps estarà marcat per l'anticicló, i això vol dir que el sol predominarà, que hi haurà boires persistents a Ponent, que la humitat serà alta i que la temperatura serà baixa de nit i a primera hora però força agradable al migdia deixant de banda la Depressió Central.

Tornarà la inversió tèrmica i això vol que dir que a mitjà termini la temperatura només pujarà clarament en punts elevats i sobretot a les cotes altes del Pirineu. En general la segona part de la setmana seguirà l'ambient molt normal d'hivern, amb nits de glaçades però sense un fred tan intens com el que hi va haver entre Reis i divendres passat. És possible que a partir de dilluns puguin reaparèixer algunes nevades al nord del Pirineu i que el temps sigui més variable, però no hi ha indicis clars de cap situació de pluges més o menys extenses.

Diferència prevista entre la temperatura mínima d'avui i la de divendres.

A llarg termini és possible que encarem el tram final del gener amb un ambient purament d'hivern. A mitjans de la setmana que ve el fred podria accentuar-se. L'actualització de les últimes hores de la previsió setmanal del Centre Europeu de Predicció segueix apuntant que és més probable una tercera setmana de gener freda per a l'època que no pas un retorn a un ambient similar al de les festes de Nadal.

Anomalia de temperatura prevista de cara a la setmana del 17 al 24 de gener.
stats