previsions 14/05/2022

La méteo: cap de setmana gairebé estiuenc i amb algun xàfec de mitja tarda al Pirineu

Els termòmetres s'enfilaran fins als 35 ºC a Ponent i a l'Ebre

3 min
Albada i un cel ben serè, des de Marata (Vallès Oriental)
Escolta aquí la previsió del temps

Una dorsal càlida farà que la temperatura es dispari els pròxims dies, amb valors d'entre 27 °C i 30 °C en gran part del país, i fins a 34 ºC o 35 °C a les terres de Lleida i de l'interior de l'Ebre. Aquesta calorada no és excepcional perquè en altres ocasions, per aquestes dates, el termòmetre també havia assolit valors semblants o fins i tot superiors. Per exemple, el 12 de maig del 2012 es van enfilar fins a 38,2 °C a Vinebre i a valors semblants a les terres de Ponent.

La presència d'un potent anticicló situat damunt les illes Britàniques i part del centre d'Europa evita el pas de pertorbacions atlàntiques i, per altra banda, aquesta configuració ajuda a la penetració d'una massa càlida procedent del nord de l'Àfrica, que es reflecteix en els mapes a 850 hPa, amb valors a 1.500 m d'entre 16 i 19 ºC. Els vents del sud estan portant pols en suspensió i, de fet, la qualitat ambiental de l'aire ja se n'ha ressentit, amb valors molt elevats de PM10, tant divendres com els previstos per avui dissabte.

Temperatura prevista a 850 hPa per dissabte a migdia
Diferència de temperatura màxima prevista entre divendres i dissabte
Temperatures màximes previstes per aquest dissabte

Aquest dissabte s'espera un cel serè, en general, però una mica enterbolit per bandes de núvols alts i mitgencs. L'ambient serà calorós a l'interior, amb temperatures que arribaran a fregar els 34 ºC a Ponent i a les Terres de l'Ebre. A la resta de comarques es mouran entre els 26 i els 30 ºC. A partir de migdia és probable algun ruixat feble –o localment moderat i amb tempesta– al Pirineu (sobretot el més occidental), i no se'n descarta algun cap al final del dia a Ponent, a la Franja i als Ports, amb quantitats en general minses o poc abundants. Durant la tarda o vespre no es descarta la formació d'alguna boira d'advecció costanera, generada pel fort contrast tèrmic entre les masses d'aire (fresques) de damunt del mar i l'aire reescalfat del continent.

Precipitació prevista per aquest dissabte

Diumenge tornarem a gaudir d'un dia gairebé estiuenc, sobretot a les terres interiors, on podran fregar els 35 °C a Lleida i a Vinebre. Apareixeran alguns núvols prims i al litoral sud podran aparèixer alguns núvols baixos o alguna boira formada mar endins que acabarà fregant la costa. De nou, a partir de migdia creixeran núvols convectius a causa de la calor, sobretot al Pirineu occidental i a la Cerdanya, que localment poden deixar algun xàfec, poc intens i sense acumulacions destacables (dècimes o un parell o tres de litres per metre quadrat). El vent del sud es reforçarà, sobretot a la Costa Brava, amb àrees de maror. A la resta del litoral bufarà marinada més feble, amb marejol a la costa central o al sud.

Precipitacions previstes per diumenge
Cops de vent màxims previstos per diumenge

Dilluns començarem la setmana amb la mateixa bonança i amb la presència de bandes de núvols alts. Podran formar-se algunes boires costaneres, sobretot al sud i al litoral central. L'ambient serà càlid tot i que, en cas d'aparèixer la boira i mantenir-se, la temperatura no pujarà. En canvi, sense boira i amb cel serè tornarem a enfilar-nos fins als 27 ºC en molts indrets i a l'interior ens mourem entre els 28 i els 33 ºC. A Ponent i a l'interior de l'Ebre, tant dilluns com dimarts es podran superar els 35 ºC. Les nits seran suaus al litoral, amb valors al voltant dels 17 o 18 ºC, i a l'interior seran fresques, amb un gran contrast entre el dia i la nit (a Ponent baixaran fins a 14 graus i al Pirineu es mouran al voltant dels 11).

Dimarts i dimecres continuarem amb la dorsal càlida i el termòmetre tornarà a fregar els 36 ºC a Lleida i a les Terres de l'Ebre. Apareixeran algunes boires costaneres i al Pirineu creixeran nuvolades, però no s'esperen precipitacions. Els vents seran febles, amb marinada a la costa i marejol a tot el litoral.

stats