Acabarem l'agost amb tardes insegures i noves tronades
previsions 28/08/2022

La méteo: últims dies d'agost amb matins tranquils i tardes tempestuoses

A Ponent es podran superar els 35 ºC

3 min
Sortida del sol des de Calella
Escolta aquí la previsió del temps
Pressió en superfície i temperatura en altura (amb el cercle vermell veiem l'aire fred, amb valors de -15 ºC a 5.500 m).

La presència d’aire fred en altura i la convergència del vent, juntament amb l’orografia, van afavorir el creixement d’espectaculars núvols de tempesta al Pirineu i al Prepirineu. Les tronades van ser molt intenses dissabte i van acumular de 50 a 70 mm en diversos punts del Vallès Oriental o del Berguedà. Les tempestes van anar acompanyades de fortes ratxes de vent, de calamarsa i pedra (de 2 a 4 cm de diàmetre a la població de Berga i rodalia). Destaquem les següents acumulacions:

L’Ametlla del Vallès: 72 mm

Berga: 52 mm

Banyoles: 42 mm

Organyà: 31 mm

Vielha: 29 mm

La Seu d’Urgell: 25 mm

Das: 17 mm

Anglès: 16 mm

Sant Joan de les Abadesses: 13 mm

Bagà / Martín TBT
Mammatocúmuls posteriors a la forta tempesta caiguda a Vic dissabte a la tarda.

La refrescada durant la matinada de diumenge ha estat sensible, sobretot allà on van descarregar els xàfecs. Les mínimes al Pirineu s’han mogut entre els 8 i els 10 ºC. Destaquem els 8 ºC de Das, els 9 ºC a Puigcerdà o els 10 ºC a Guardiola de Berguedà o Prades.

I pel que fa a previsions, deixem enrere els xàfecs i per a aquest diumenge la situació serà molt més estable. El matí es mantindrà serè arreu del territori i només a partir del migdia es veurà algun núvol de desenvolupament vertical al Pirineu o a l’interior de les comarques gironines. La dinàmica no serà com la de dissabte, però sí que hi haurà encara inèrcia i tornaran a caure alguns xàfecs al prelitoral i també al Pirineu o Prepirineu. Seran d’intensitat feble o, localment, moderada i acumularan poca quantitat. De manera aïllada, els ruixats cauran en forma de tempesta i amb calamarsa.

 

Les temperatures pujaran una mica respecte a les de dissabte i a Ponent passaran dels 35 ºC. A la resta del territori es mouran entre els 30 ºC i els 33 ºC. Els vents seran febles i al litoral s’imposarà el component sud, fluix o amb alguna ratxa moderada a migdia. Girarà a sud-oest a l’interior, on podrà assolir algun cop fort. La marinada aixecarà marejol a migdia o durant la tarda i a les platges onejarà la bandera verda al matí i migdia, amb una temperatura superficial del mar al voltant dels 25 ºC a la Costa Brava i entre els 26 ºC i els 28 ºC a la resta del litoral.

Diferència de temperatura màxima prevista entre dissabte i diumenge.

 

Dilluns la jornada serà radiant al matí, només amb algun núvol baix a la costa, però a la tarda tornarà el moviment i creixeran nuvolades en punts de muntanya. Al Pirineu i al Prepirineu podran tornar a caure xàfecs, sobretot a l’occidental per l’entrada d’aire fred en altura. A partir del migdia les tronades es podran estendre per tot Ponent i cauran també a l’interior de les comarques de l’Ebre o al massís dels Ports. Les tempestes aniran acompanyades de calamarsa o pedra, amb fortes ratxes de vent, algun esclafit i acumulacions de 20 a 30 mm en poc menys de mitja hora.

Pluja total acumulada per dilluns.
Diferència de temperatura màxima prevista entre diumenge i dilluns.

Les temperatures es mantindran altes i tornaran a superar els 30 ºC al litoral. A Ponent, a l'interior de l‘Ebre o al nord-est la màxima podrà superar els 35 ºC a causa del reescalfament produït pel vent del sud. De fet, el Meteocat ha emès un avís per calor a l’Alt Empordà (es podran superar els 35 ºC).

Temperatura màxima prevista per dimarts.

Dimarts tornarem a la mateixa dinàmica, amb matins tranquils i tardes insegures. L’ambient continuarà calorós i xafogós al litoral, amb màximes que passaran dels 35 graus a Ponent o a l’interior de l’Ebre. Dimecres les tempestes es generalitzaran i cauran en qualsevol punt del Pirineu i del Prepirineu. Localment, deixaran acumulacions destacades, que superaran en alguns casos els 50 o 60 mm i aniran acompanyades de calamarsa o pedra. Al final de dia els ruixats podran arribar, més febles, al pla de Lleida o al prelitoral.

Pluja total acumulada per dimecres.
stats