Els xàfecs seran intensos dijous i portaran calamarsa o pedra
previsions 24/08/2022

La méteo: Dia d'impàs amb calor moderada, a l'espera del canvi de temps de dijous

Primers ruixats al Pirineu i Prepirineu lleidatà durant la tarda de dimecres

3 min

BarcelonaJornada d’impàs, la de dimecres, a l’espera d’un nou canvi de temps associat a l’arribada d’una pertorbació. Els models indiquen l’entrada d’una nova bossa d’aire fred despenjada en altura (-14 ºC a -16 ºC a 500 hPa) que, al circular per damunt del nostre territori i aproximar-se a les aigües càlides de la mar Mediterrània, tornarà a generar grans núvols de tempesta. La situació no serà exactament com la de dies enrere perquè, en aquest cas, les tronades més intenses poden descarregar al Pirineu o Prepirineu i no tant a la façana costanera. No obstant això, els ruixats arribaran a qualsevol punt i, localment, seran d’intensitat forta.

Pluja total acumulada prevista per dimecres

De moment, per aquest dimecres esperem un cel bastant serè i només mig cobert per alguns núvols baixos que apareixeran a la costa central. A l’interior apareixeran també alguns núvols mitjans i alts, poc importants. A mitja tarda creixeran núvols d’evolució en punts de muntanya que al Pirineu o Prepirineu occidental podran deixar els primers ruixats. Meteocat ha emès un avís per pluges intenses en aquest sector del territori, per possibles xàfecs que en poc menys de mitja hora podran acumular uns 20 mm de precipitació.

Avís per pluja intensa previst per dimecres

 

Els termòmetres no passaran dels 30 graus en moltes comarques costaneres, tot i que es notarà xafogor a causa de l’elevada humitat i la presència d’alguns núvols. Les màximes es mouran al voltant dels 35 graus a Ponent o a l’interior de l’Ebre, i a la resta del territori entre els 30 i els 33 graus. Els vents bufaran del sud-est i la mar estarà calmada, amb marejol al migdia. Les mínimes nocturnes es mantindran altes, amb xafogor al litoral i valors que no baixaran dels 24 o 25 graus en molts sectors costaners. A l’interior baixaran fins als 20 graus.

 

Dijous s’espera força moviment meteorològic i serà el dia més insegur i inestable, amb l’entrada d’una depressió en altura que tornarà a generar nuvolades potents. Els xàfecs i les tempestes descarregaran en molts punts del país, començant al matí al Pirineu i per Ponent. A migdia ja podrà ploure a qualsevol punt, sempre en forma de xàfecs, però més repartits per qualsevol comarca. Les tempestes es reactivaran al litoral i al prelitoral al final del dia. S’esperen ruixats de 20 o 30 mm en poc menys de mitja hora i, localment, acumulacions superiors. Aquestes tempestes podran anar acompanyades de temps violent, amb alguna pedregada o esclafits. Les temperatures frenaran i no passaran dels 28 graus. Al Pirineu refrescarà, sobretot al final del dia.

Avís per pluja intensa previst per dijous
Diferència de temperatura màxima prevista

 

Divendres de matinada les tronades quedaran restringides a la meitat est i al Pirineu oriental. Al matí continuarem amb un cel molt cobert i amenaçador al litoral i al nord-est, on encara cauran xàfecs. Les tempestes més actives hauran viatjat mar endins i els models indiquen aiguats a les Balears durant el matí. Al continent s’obriran clarianes per Ponent i pel sud, amb l’entrada de mestral a l’Ebre i tramuntana al cap de Creus. Durant la tarda tornarà l’activitat tempestuosa al nord de la costa central o a l’interior de les comarques gironines. També caurà algun nou ruixat al Pirineu i al Prepirineu, sobretot a l’oriental. L’ambient serà més fresc, sobretot al nord. A Ponent no passaran dels 30 graus i al litoral els termòmetres es mouran entre 25 i 27 graus. La mar estarà remoguda, amb forta maror al nord del cap de Begur i maror a la resta del litoral.

Pluja total acumulada per divendres
Diferència de temperatura màxima prevista

Dissabte les tronades i els aiguats visitaran les Balears, especialment Mallorca i les Pitiüses, així com el País Valencià, on poden acumular-se més de 50 mm en poca estona. Al continent el temps serà més tranquil i apareixerà serè. Durant la tarda creixeran nuvolades que podran deixar algun xàfec aïllat a l’interior de les comarques gironines o al Pirineu. Els termòmetres remuntaran, però no s’esperen grans calorades, amb temperatures normals per l’època.

stats